
De Dumarey Group, in handen van de Vlaamse ondernemer Guido Dumarey, heeft een ‘uiterst dringend verzoek’ ingediend bij de ondernemingsrechtbank in Dendermonde inzake het faillissement van de Belgische Tupperware-activiteiten. Volgens Dumarey moet er of bijkomend onderzoek gebeuren voordat de rechtbank het faillissement kan uitspreken, of moeten de activiteiten onder gerechtelijk gezag worden overgedragen om het faillissement te vermijden. Dumarey zegt kandidaat overnemer te zijn van het bedrijf. Hij zou ook het Amerikaanse moederbedrijf benaderd hebben maar zonder resultaat. Eerder al profileerde hij zich als overnemer van de failliete bussenbouwer Van Hool en van chipproducent Belgan. Dumarey is geen naïeve ondernemer die gebakken lucht verkoopt maar een overtuigde ondernemer dat er in Vlaanderen plaats en toekomst is voor industriële ondernemingen mits daarvoor de juiste omgeving wordt gecreëerd door de overheid. Dat behelst ook het gebruiken van subsidies. Zo niet zal alle know how uit deze regio verdampen.
Dumarey heeft plannen om de bedrijfsactiviteiten van Tupperware in België voort te zetten met vermoedelijk 180 van de 270 werknemers. Hij zegt daarover op 31 januari een wederzijdse geheimhoudingsovereenkomst te hebben gesloten met de Amerikaanse Tupperware Brands Corporation. Het nieuws wordt gebracht door de Tijd op het moment dat het faillissement van Tupperware in Aalst officieel is aangevraagd. In januari legde de Amerikaanse hoofdzetel van het bedrijf zich neer bij de sluiting van de fabriek in Aalst, een beslissing die ze wel zelf hebben gestimuleerd, aldus Dumarey. Nu werden de curatoren aangesteld die in gesprek moeten gaan met de directie en de vakbonden. Hun voornaamste taak is het terugbetalen van de schuldeisers. Het verderzetten van de activiteiten kan daarbij enkel wanneer een overnemer daarvoor betaalt. Het is evident dat dergelijke ‘startpremie’ kandidaat-overnemers afschrikt.
The Dumarey Group haalt met 3.000 medewerkers wereldwijd een omzet van bijna één miljard euro en dat hoofdzakelijk in de autosector, maar ook in de grafische sector en de elektronica. Ook voor Tupperware ziet Dumarey een toekomst. Hij zegt op basis van zijn jarenlange ervaring met moldingactiviteiten voldoende vertrouwd te zijn met de activiteiten van Tupperware in België. Zijn flamboyant optreden bezorgde hem het imago van een harde saneerder te zijn die weinig ontziet. Voor de curatoren, die pas aangesteld zijn, is het te vroeg om te reageren op het potentiële voorstel van Dumarey. Alle 270 werknemers moeten zich inschrijven bij de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB en krijgen een eerste vergoeding via het Fonds Sluitingen Ondernemingen. De gemiddelde anciënniteit bedraagt 22 jaar. De uiteindelijke ontslagvergoedingen zijn afhankelijk van de verkoop van de inboedel door de curator. Dat proces kan nog lang aanslepen.