Vader en zoon Appeltans verhuren letterlijk ‘koten’

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dat is zeker zo bij de 67-jarige Limburger Arnold Appeltans en zijn 37-jarige zoon Manu. Het duo geniet al jaren een zeer omstreden negatieve reputatie als verhuurder van studentkoten in Leuven. Desalniettemin gaan ze verder met de verhuur maar dan onder allerlei schuilnamen. Recent schakelden ze een jonge Limburgse studente in die op haar beurt kamers verhuurde die ze zogezegd eerst had gekocht van de Appeltansen. Niet dus. Vader en zoon zijn verenigd in de vennootschap Arlimo. Die staat voor 21 miljoen euro aan vastgoed en 4 miljoen euro aan huurrechten. Maar daar tegenover staan 16 miljoen euro aan bankkredieten.



De koten van het Appeltans-duo hebben al jaren een bedenkelijke reputatie op het vlak van woonkwaliteit. Er is sprake van schimmel, kakkerlakken en muizen. De Leuvense dienst Wonen heeft al meerdere overtredingen van de brandveiligheid en bouwovertredingen vastgesteld. Vorig jaar moesten vader en zoon Appeltans elk 30.000 euro terugbetalen omdat verschillende koten niet voldeden aan de Vlaamse Wooncode.

Het duo zou samen meer dan duizend koten bezitten. Het zou begin jaren tachtig allemaal begonnen zijn met de aankoop van één studentenhuis in de Leuvense Maria-Theresiastraat door vader Arnold, toen een dertiger, zo schrijft Het Belang van Limburg. De krant ontdekte nu ook het bestaan van de jonge strovrouw die optreedt voor vader en zoon. Verontruste huurders hebben zich aangesloten bij de Facebook-groep ‘Anti-Appeltans Front’, dat al langer vermeende wanpraktijken aanklaagt. (Lees verder onder de foto)

Het kasteel van Schalkhoven

Manu Appeltans woont in het 18de-eeuwse kasteel van Schalkhoven in het Limburgse Hoeselt, dat sinds 2011 eigendom is van de familie. Hij kwam dit jaar nog in opspraak, omdat hij de voorbije jaren voor meer dan vijf hectare bos had gekapt, waarvan anderhalve hectare zonder vergunning. Voor de andere hectares is de verplichte herplanting nog niet gebeurd. Appeltans kapte intussen ook zonder vergunning een beschermde meidoornhaag. Volgens de gemeente Hoeselt werd het gekapte gebied gecultiveerd tot akkerveld voor gewas. Manu Appletans richtte daarvoor de vennootschap Appeltans-Agro op.