Ventilus problematiek bereikt nu ook de Rijkste Belgen (in Izegem)

De broers Vandenberghe (Foto: Skyline Communications)

“Wanneer de overheid kiest voor een bovengronds Ventilus-traject dan trekken we hier weg. We zetten zwaar in op de promotie van een gezonde levensstijl en dragen dat mee in onze visie naar ons personeel. Hiernaast gigantische pylonen voorzien met een elektrisch vermogen van zes gigawatt, het equivalent van wat onze twee kerncentrales samen produceren, gaat daar regelrecht tegenin.” Dat zegt Frederik Vandenberghe, samen met zijn twee broers eigenaar van het bedrijf Skyline Communications in Izegem. De inzet is alvast belangrijk. Skyline is één van de meest performante tech bedrijven uit de regio. Vorig jaar haalde het een nettowinst van 9,8 miljoen euro op een omzet van 31 miljoen. Niet enkel het hoofdkantoor van de groep ligt binnen het bereik van de omstreden bovengrondse Ventilus hoogspanningslijn. Ook het splinternieuwe Skyline Park dat moet uitgroeien tot een regionaal event gebouw staat bijna letterlijk in de schaduw van de elektrische kabels.

De Vlaamse regering worstelt al jaren met het Ventilus project. De hoogspanningslijn moet de energie van het tweede windmolenpark op de Noordzee verbinden met het distributienetwerk aan land. Opdrachtgever is de beursgenoteerde Elia groep, voor 44 % in handen van de federale overheid via de intercommunale Publi-T. Opvallend is dat Katoennatie van Fernand Huts de tweede grootste aandeelhouder is met 9 %. Politieke bestuurders bij Elia zijn Geert Versnick (Open VLD) en Pieter De Crem (CD&V). Die laatste partij verkeert in de moeilijkste positie. Elia wil de hoogspanning zoveel mogelijk bovengronds. Tegenover ondergronds is die optie goedkoper en meer rendabel. Maar het publiek verzet tegen bovengrondse verbinding is groot en groeiend. De hoogspanningslijnen worden in Zuid-West-Vlaanderen nu al “kankerkabels” genoemd. Inzet vormt de regio Zuid-West-Vlaanderen van Ardooie tot Izegem. De meeste gemeenten in die regio hebben CD&V burgemeesters. Vlaams minister en CD&V kopstuk Hilde Crevits staat daarbij fors onder druk. Haar collega Zuhal Demir (N-VA) is verantwoordelijk voor de eindbeslissing. Volgens Elia is de ontsluiting van het tweede windmolenpark enkel mogelijk met een optimale Ventilus lijn. De Vlaamse regering stelde eerder ook al een onafhankelijke intendant aan die het dossier moet ontmijnen. Maar dat is moeilijker dan gedacht. Normaal moet er in september een beslissing vallen. Elia is alvast begonnen met voorbereidende werken, al is het niet duidelijk voor welk traject. (Lees verder onder de foto)



De mogelijke trajecten die Ventilus voorstelt in de regio Izegem. (Bron: Ventilus)

Skyline investeerde in 2014 10 miljoen euro in een nieuw prestigieus kantoorgebouw in Izegem langs de E403 en plaatste daar drie jaar geleden met Skyline Park een nog groter complex naast. Skyline Park wordt verhuurd als kantoorruimte. Er is ook een Event Space met groot panoramisch zicht op de streek. “Al die investeringen dreigen een maat voor niks te zijn als de overheid straks voor een bovengronds Ventilus-traject kiest”, zegt Frederik Vandenberghe in de Krant van West-Vlaanderen. “Gebeurt dat, dan trekken we hier weg. Vooreerst ligt het gezondheidsrisico ons zwaar op de maag. We zetten zwaar in op de promotie van een gezonde levensstijl en dragen dat mee in onze visie naar ons personeel. Hiernaast gigantische pylonen voorzien met een elektrisch vermogen van zes gigawatt gaat daar regelrecht tegenin. Het risico van elektromagnetische straling is wat ons betreft reëel. Onze overheid meent dat er geen oorzakelijk verband bewezen is, maar de Nederlands Gezondheidsraad publiceerde nog maar kort geleden een rapport waarin het dat verband net wél bevestigt en daarom extra voorzorgsmaatregelen neemt. Met onze gezondheid speel je niet en die kan je ook niet afkopen.” Skyline benadrukt dat het niet tegen groene energie is. “Maar onderzoek dan aub de alternatieven, zoals een ondergrondse aanleg op gelijkstroom”, meent Vandenberghe. “Eerst klonk het bij Elia dat dit niet kon, later dat het ruim zes miljard euro zou kosten. Als puntje bij paaltje komt, zijn we hier weg, maar we overwegen uiteraard ook juridische stappen mocht dit nodig blijken.”

Skyline Communications bedient wereldwijd de datatransmissie netwerken van grote mediabedrijven. In haar niche staat het bedrijf extreem sterk. Het heeft nu al dochterondernemingen in Singapore en de Verenigde Staten. In het moederbedrijf in Izegem werken om en bij 200 mensen.