Vermogende Belgen stappen in nieuw project van Pieterjan Bouten

Pieterjan Bouten (Foto: RV)

De Gentse ondernemer Pieterjan Bouten, de medeoprichter van het softwarebedrijf Showpad, heeft 25 miljoen euro risicokapitaal verzameld bij een aantal technologieondernemers en vermogende Belgen. Dat geld wil Bouten gebruiken als motor voor de opstart van nieuwe software-as-a-servicebedrijven, bedrijven die abonnementen op cloudsoftware verkopen. Onder de investeerders vinden we gekende namen terug zoals Marc Coucke, Filip Balcaen, Anthony De Clerck, Françoise Chombar en Rudi De Winter, de familie Vandermarliere, Rudy Mariën, Peter Hinssen en Conny Vandendriessche. Minder bekende namen zijn de family offices Coral & Wallace van Jan Vergote, de manager en vertrouwenspersoon van Filip Balcaen, en Thomas Baert, de ondernemer die fortuin maakte in China met de productie van vloerbedekking.

Entrourage, zo noemde Pieterjan Bouten zijn nieuwe fonds dat moet fungeren als opstartmotor van nieuwe bedrijven. Entourage bestaat uit een start-upstudio, die mee geleid wordt door Maarten Mortier en een fonds onder sturing van Evert Beeckman. Beiden zijn ex-Showpad managers. Voor Entourage haalde Bouten 25 miljoen euro op bij meer dan 65 investeerders. Naast de vermogende families gaat het onder meer om Louis Jonckheere, Showpad en CEO van Wintercircus, Peter Minne (Showpad), Jeroen Lemaire (In The Pocket), Stijn Christiaens (Collibra), Jan Hollez en Zhong Xu (Deliverect). Allemaal namen verbonden aan het Gentse netwerk van digitale ondernemers.



Bouten ambieert dus niet direct te investeren in start-ups maar wil zelf initiatieven ontplooien. Entourage Studio streeft ernaar om in de komende jaren verschillende software-as-a-servicebedrijven op te richten die abonnementen op cloudsoftware verkopen. Daar horen geen hardwarebedrijven bij. De eerste investeringen met het fonds zijn nu al afgewerkt. Entourage investeerde geld in drie Gentse bedrijven: de ontwikkelaar van legaltech Henchman en de beveiligingsspecialisten Aikido en NineID. Het fonds investeert 300.000 euro tot 2 miljoen euro per dossier waarbij grotere investeerders kunnen co-investeren.