Vrouwelijke miljardairs winnen sneller veld

Lilliane Bettencourt
Lilliane Bettencourt

In 1995 behoorden er nog maar 22 vrouwen tot de wereldwijde club van miljardairs. Vandaag zijn dat er 145, 6,6 keer meer. Bij de mannelijke miljardairs bedroeg die groei ‘slechts’ 5,2 keer. In 2015 kenden we 1.202 mannelijke miljardairs tegenover 145 vrouwelijke. Het blijft dus een bij hoofdzaak mannelijke club, zo blijkt uit een studie van de Zwitserse bank UBS en het bureau PwC. De meeste vrouwelijke miljardairs situeren zich in Azië, gevolgd door Europa en de Verenigde Staten.



UBS en PwC lanceren vandaag hun studie “The changing faces of billionaires”. Daarin gaan ze op zoek naar de rol van vrouwen in vermogensopbouw doorheen de generaties. Blijkt dat de vrouwelijke rijken vooral aan het hoofd staan van familiale bedrijven. Wel is er een grote uitval. Slechts 44 procent van de vrouwelijke miljardairs uit 1995 zijn vandaag nog terug te vinden in de overzichten. Zij die bleven, zagen hun vermogen aangroeien van gemiddeld 2,9 miljard dollar naar 11 miljard dollar. Daarmee presteren ze beter dan de economie en de beursmarkt.

Zelf zeggen ze dat ze hun familiebedrijven in stand kunnen houden door een sterk bestuur, door een duidelijke familie identiteit op te bouwen en vermijden dat langlopende conflicten ontstaan. Belastingen en wetgeving zien ze als de grootste bedreiging voor hun continuïteit.

Volgens Josef Stadler, vermogensspecialist bij UBS, bestaat er niet zoiets als de ‘doorsnee miljardair’. Hij ziet de verschuiving naar Azië als een fundamentele trend. Volgens Michael Spellacy van PwC US moeten we af van de redenering dat de eerste generatie het vermogen opbouwt, de tweede er een succes van maakt en de derde het vernietigt. Volgens de expert is de tweede generatie de gevaarlijkste omdat ze dikwijls niet dezelfde waarden aanhangt als de eerste. “Om dat te verhinderen moeten bedrijfsbeslissingen verhuizen van de keukentafel naar de vergaderzaal van de raad van bestuur.”, aldus Spellacy.

De Top 5 van de rijkste vrouwen wordt aangevoerd door de 93-jarige Franse Liliane Bettencourt, eigenares van L’Oreal en goed voor 38,5 miljard dollar. Ze wordt gevolgd door de zussen Alice (66 jaar) en Christy Walton (60 jaar) van de Amerikaanse distributiegroep Wal-Mart, Jacqueline Mars (76 jaar) van het gelijknamige voedingsconcern en de 97-jarige Maria Franca Fissolo van Nutella-producent Ferrero.