Tot voor kort was Qatar Airways de shirtsponsor van de wereldploeg FC Barcelona. De Catalanen hebben nu echter gekozen voor het Japanse Rakuten als sponsor. Qatar Airways en QIA zijn twee handen op één buik. De term “wraak” valt dan al snel. Duidelijk is dat Barcelona hier niet op had gerekend. Ze hadden 222 miljoen als overnamebedrag geponeerd omdat ze ervan uitgingen dat niemand zo gek zou zijn om dat te betalen. Fout dus.
De UEFA hanteert de zogenaamde Financial Fair Play regel. PSG moet bewijzen dat ze dergelijk overnamebedrag commercieel kunnen dragen. Maar daar hebben ze in Qatar iets op gevonden. QIA neemt Neymar in dienst als ambassadeur voor het WK 2022 dat doorgaat in Qatar. Hij ontvangt daarvoor 250 miljoen euro. 36 miljoen daarvan mag hij op zijn eigen spaarrekening storten. 222 miljoen gebruikt hij om zich vrij te kopen bij FC Barcelona. Waarna hij met PSG een contract tekent waarmee hij de komende vijf jaar 60 miljoen bruto, 30 miljoen netto, per jaar verdient. Officieel betaalt PSG dus niets en valt er ook niets te controleren.
Yves Leterme: ““Ze willen Neymar binnenhalen via een achterpoortje, dat kunnen we niet zomaar laten passeren.”
Ex-premier Yves Leterme werkt voor de UEFA. Op Sporza waarschuwt hij PSG. “Ze willen Neymar binnenhalen via een achterpoortje, dat kunnen we niet zomaar laten passeren. We hebben recent met de mensen van PSG gesproken over wat wel en niet kan. Als PSG dat bedrag uitgeeft aan Neymar, wordt het sowieso onderzocht. Eerst door de Franse profliga, die een licentie moet verlenen, daarna door de UEFA. De cijfers van PSG zullen ingediend worden bij de UEFA, die daarna zal onderzoeken of de uitgaven opwegen tegenover de commerciële inkomsten. En dan zullen we zien wat de balans is.”