Xavier Damman, of hoe Anuna De Wever belegt in bitcoins

Anuna De Wever die een hand reikt aan Charles Michel, naast de Franse president Macron, op een Europese top in 2019. (Foto: Belga Images)

De vzw Youth for Climate die in 2019 mee werd opgericht door klimaat activiste Anuna De Wever werd eind april dit jaar ontbonden. Alle fondsen van de vzw werden overgedragen aan de nieuwe vzw All for Climate. Die vzw zal ook optreden als ‘financial host’ voor Youth for Climate op het crowdfunding platform OpenCollective. Binnen dat platform is Youth for Climate nu volledig opgegaan in XR Belgium, de Belgische afdeling van het Franse Extinction Rebellion, met als vertegenwoordiger Leen Schelfhout. Zowel OpenCollective als de vzw All for Climate zijn het werk van de 39-jarige Xavier Damman, partner van Schelfhout. Die burgerlijk ingenieur werd eerste bekend als oprichter en daarna verkoper van het digitaal platform Storify. Maar nu profileert Damman zich vooral als promotor van de bitcoin. Hij lijkt daarbij Youth for Climate volledig te hebben geaccapareerd.

Het is de satirische website ‘tScheldt die de wijzigingen bij de vzw’s van Youth for Climate heeft opgemerkt. Veel transparantie over de financiële structuur van de klimaatbeweging was er tot op vandaag niet echt. De website youthforclimate.be zet wel de button ‘donate’ in kleur op haar front pagina. Wie die knop aanklikt wordt uitgenodigd om 23 euro te storten aan OpenCollective. 20 euro daarvan gaan naar de klimaatbeweging, dus naar de vzw All for Climate, en 3 euro naar OpenCollective. Die laatste zegt dat er geen data van geldtransfers worden bijgehouden. “Uw bijdrage wordt niet gekoppeld aan uw openbaar profiel. De beheerders kunnen uw identiteit echter privé zien.” aldus een toelichting.



De vzw All for Climate werd op 20 november 2019 opgericht door Xavier Damman en zijn partner Leen Schelfhout. Beiden kwamen vorig jaar in het nieuws nadat ze de parkeerplaats voor de garage aan hun huis in de Godefroid Devreesestraat in Schaarbeek omvormden tot een klein stadstuintje. Wat stuitte op het verzet van de gemeente want dat ‘tuintje’ bevond zich op het openbaar domein. Schelfhout profileert zich als een activiste en Belgische vertegenwoordigster van de Franse beweging “Exctinction Rebellion”. Ze roept op tot actief verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid. Schelfhout en Damman verhuisden vorig jaar naar eigen zeggen samen naar de Devreesestraat in Schaarbeek. Maar Damman is al langer gedomicilieerd in een statig herenhuis aan de Lambermontlaan, eveneens in Schaarbeek. Op datzelfde adres is ook zijn vennootschap Xdamman gevestigd, vennootschap waarvan Schelfhout in juni dit jaar bestuurder werd.

Damman richtte in 2009 het digitaal platform Storify op, een dienst die gebruikers toelaat om een volledig verhaal, een ‘story’, samen te stellen op basis van berichten op Twitter, Facebook en andere sociale netwerken. Wanneer hij geen investeerders vond voor zijn project in België week hij uit naar Sillicon Valley. Hij was 25 jaar en als jonge ondernemer in de VS meteen goed voor nationaal nieuws in België. Dat was zeker zo wanneer hij Storify in 2013 verkocht aan het veel grotere Livefyre. Hij werd daarvoor betaald in Livefyre aandelen. Livefyre zelf kwam laten in handen van de gigant Adobe. (Lees verder onder de foto)

Xavier Damman (links) maakt een selfie met koning Filip in 2017 bij de opening van BeCentral, het digitaal platform boven het Brusselse Centraal Station waar ook de vzw All for Climate gevestigd is. (Foto: Belga Images)

Damman verlegde zijn domicilie van Sillicon Valley naar New York en lag er mee aan de basis van de opstart van OpenCollective, één van de eerste crowdfundig platforms die volwaardige bancaire en fiscale diensten aanbiedt en daarbij volledige anonimiteit garandeert voor zij die geld overmaken. Belangrijke optie is dat het platform een financiële oplossing biedt aan spontane groeperingen van burgers. Die hebben geen juridische entiteit zoals een vzw van doen. OpenCollective vult dat in. Dat neemt niet weg dat Xavier Damman zelf met onder andere zijn broer Dimitri de vzw’s Open Collective Belgium en Open Collective Europe heeft opgericht. Naar eigen zeggen is dat platform nu al meer dan 4 miljoen dollar waard. Opvallend is dat Youth for Climate binnen OpenCollective helemaal is opgegaan in XR of Exctinction Rebellion. Die is momenteel georganiseerd in 19 lokale Belgische afdelingen

Xavier Damman groeide op in de jaren ‘90 in Nijvel. Hij zag die stad in al zijn moeilijkheden vervormen van post-industrieel naar een economie van diensten. Hij werd daarbij zelfs lid van de Waalse liberale partij MR van Charles Michel, toenmalig burgemeester van de stad. Maar later keerde hij zich af van diezelfde MR omdat de partij volgens Damman haar eigen principes opgaf. Toch blijft de man die nu de financiële operator is van Youth for Climate een filosofische liberaal. Zo verzet hij zich openlijk tegen start up’s die publiek om staatssteun vragen. Dat ze zichzelf eerst heruitvinden en echt nuttige diensten gaan leveren vooraleer ze om staatssteun bedelen, zegt hij. Bitcoin ziet hij als een revolutionaire hefboom: “Het internet heeft gemeenschappen de mogelijkheid gegeven om informatie te delen. Cryptocurrencies zullen hen de kracht geven om hun eigen economie te creëren.” Dat moet dus nu ook gebeuren met het geld van Youth for Climate, als onderdeel van XR Belgium, Exctinction Rebellion.