
Het beursgenoteerde waterzuiveringsbedrijf Ekopak heeft uit voorzorg de omzetcijfers van het omstreden Waterkracht-contract uit zijn resultaten van 2024 gehaald. Waterkracht moest het speerpunt worden van de toekomstige groei van het jonge bedrijf. Dat prestigeproject in de Antwerpse haven, goed voor een investering van ruim 100 miljoen euro, moest tegen 2025 het afvalwater van 600.000 sinjoren zuiveren om het als koelwater voor de lokale industrie te gebruiken. Maar het geheel eindigde in foute communicatie en nu dus in verliescijfers. Op de beurs verloor het aandeel vandaag bijna 15 %. Het bedrijf zag zijn volledige waarde dalen van 266 naar 100 miljoen euro. 70 miljoen daarvan gaat ten koste van Marc Coucke die 42 % van het bedrijf controleert. De kleine belegger die in 2021 bij de beursintroductie in Ekopak stapte, zag de waarde van het aandeel halveren van 14 naar 7 euro. En Marc Coucke krijgt een nieuwe deuk in zijn profiel van voluntaristische ondernemer.
Ekopak haalt de cijfers van Waterkracht “na grondig onderzoek van alle factoren voorzichtigheidshalve” uit de resultaten van 2024. Daardoor zakt de omzet voor 2024 van 55,5 miljoen euro naar 47,6 miljoen euro. Het verlies diept uit van -7 naar -12,2 miljoen euro. Het bedrijf zegt over voldoende liquiditeiten te beschikken. Maar het waarschuwt wel dat in bepaalde scenario’s zoals verminderde eenmalige inkomsten of extra groei van de waterdiensten die voorfinanciering vereisen de liquiditeitsbuffers kunnen afnemen en in sommige gevallen zelfs een liquiditeitstekort kan ontstaan. “In deze scenario’s kan er materiële onzekerheid bestaan over de capaciteit van Ekopak om de lopende zaken voort te zetten”, aldus het bedrijf dat dan op zoek moet naar nieuw kapitaal waardoor de bestaande aandelen verder in waarde verliezen.
Waterkracht is een samenwerking tussen Ekopak, de Antwerpse intercommunale Water-Link en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. De uitvoering van het project is echter onzeker en is omhuld met slechte communicatie. In september 2022 zei Ekopak dat de onderhandelingen over Waterkracht in de ‘eindfase’ zaten. Enkele dagen terug zei de Antwerpse schepen van Financiën en PMV-voorzitter Koen Kennis (N-VA) dat er ‘tot op heden’ geen beslissingen bestaan die Water-Link ‘formeel of definitief binden’ aan het Waterkracht-project van Ekopak. Bijna drie jaar na de lancering is het nog altijd niet duidelijk of Ekopak zijn belangrijkste project, dat dit jaar van start had moeten gaan, kan uitvoeren. De website Apache maakte daarop bekend dat Ekopak eigenlijk uit het project was gevallen en enkel na politieke druk van de N-VA terug in het geheel werd opgenomen.
De kleine belegger die op de eerste beursdag Ekopak-aandelen tegen 14,70 euro per stuk kocht, is intussen bijna de helft van zijn inleg kwijt. Vele ogen zijn daarbij gericht op Marc Coucke die dikwijls als roerganger wordt gevolgd bij beursoperaties. De beurskrant de Tijd maakte daarop een negatief overzicht van die beursacties van Coucke. “Ekopak is niet het enige jonge, kleine bedrijf waarin Coucke investeerde, maar dat na de beursgang genadeloos wordt afgestraft voor zijn (communicatie)blunders.” aldus de krant. In 2015 stapte Coucke in Mithra, het Luikse farmabedrijf dat bijna ten onder ging aan de schandalen van François Fornieri. Alychlo, de holding van Coucke, is ook aandeelhouder van Unifiedpost, de specialist in e-facturatie die in 2020 naar de beurs stapte. Unifiedpost heeft sinds zijn beursgang ruim 80 procent van zijn waarde verloren. De Nederlandse e-busbouwer Ebusco, eveneens beursjaargang 2020, is vandaag een centjesaandeel geworden dat op de beurs nog 33 miljoen euro waard is. Coucke stapte ook in het farmabedrijf Hyloris. Daar moest CEO Stijn Van Rompay de rekeningen herzien na opmerkingen van de FSMA, die later ‘ernstige twijfels’ had over de informatie die het bedrijf aan de markt had verstrekt. Hyloris noteert vandaag ruim 40 procent lager dan bij zijn beursgang vijf jaar geleden. “Als grote investeerder kan Coucke profiteren van zijn ervaring, netwerk en bestuursmandaten. Daardoor kan Alychlo zich tijdig uit de voeten maken als een bedrijf door amateurisme de gracht in rijdt.” aldus nog de beurskrant die stelt dat de kleine beleggers dan blijven zitten met de brokken.