Robespierre: Vincent Van Peteghem en een bedrijf van 1,5 miljard euro

Vincent Van Peteghem. Dat is uw federale minister van Financiën. Hij staat wat te mager. Maar dat komt wellicht omdat hij altijd met de fiets toekomt aan de 16 wanneer er belangrijke besprekingen zijn. Vincent Van Peteghem dus. Hij heeft een brief geschreven. Aan Jannie Haek.

Jannie Haek is een Belgische topambtenaar. Zo wordt gezegd. De West-Vlaming Haek was jarenlang de rechterhand van Johan Vande Lanotte. Ook een West-Vlaming. Het was de laatste die de eerste in 2005 benoemde tot gedelegeerd bestuurder van de NMBS. Hij zou dat 7 jaar blijven. Maar toch zag hij het licht niet. Het is nochtans simpel. Wat is de vraag? Hoe lossen we de penibele noord-zuid verbinding in Brussel op voor de treinen van de NMBS? De oplossing is even simpel als eenvoudig. Laat de treinen vanuit Vlaanderen naar Brussel rijden, daar stoppen en dan terugkeren naar Vlaanderen. Hetzelfde principe pas je dan toe voor treinen uit Wallonië. Treinen uit Oostende moeten niet door de Brusselse konijnenpijp doorrijden naar Aarlen. Dan zit er geen volk meer op. Ze moeten terugkeren naar Oostende. Met volk. Hetzelfde met de treinen die vanuit Aarlen komen. Zonder volk. Maar naar het schijnt zijn de Waalse socialisten daar tegen. Misschien moet Frank Vandenbroucke daar eens werk van maken.

Vincent Van Peteghem heeft dus een brief geschreven aan Jannie Haek. Die laatste is sedert 2013 gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij. In die brief vraagt minister Van Peteghem de Nationale Loterij te stoppen met sportweddenschappen. De Nationale Loterij, soms ook door kwaadwillige geesten Nationale Kloterij genoemd, bracht die sportweddenschappen onder in de nieuwe dochter Scooore. Neen dit is geen tikfout. Het is marketing. Of zoiets. Van Peteghem wil dat dat gebeurt uiterlijk op 31 december 2023. Eigenlijk moet Van Peteghem dat niet vragen. In essentie is hij de baas van de Loterij. Hij, de christen-democraat. En niet Jannie Haek, de socialist. In een korte reactie bevestigt de Loterij dat een overdracht van de activiteiten wordt bestudeerd, maar ze herinnert eraan dat het aanbieden van sportweddenschappen is opgenomen in haar beheerscontract en dus een opdracht van openbare dienst vormt. Kloterij dus.

Van Peteghem vindt dan weer dat sportweddenschappen onvoldoende bijdragen tot de maatschappelijke doelstellingen van de Nationale Loterij. Maatschappelijke doelstellingen? Van Peteghem is verantwoordelijk voor de gokverslaafden, voor de alcoholverslaafden en voor de tabaksverslaafden in dit land. Ze betalen allemaal torenhoge accijnzen en gokgelden aan Van Peteghem. Gelukkig houdt zijn partijgenoot Hilde Crevits zich in Vlaanderen onledig met het welzijn van al die mensen. Scooore staat voor een omzet van 8 miljoen euro. De hele Nationale Loterij staat voor een omzet van 1,5 miljard euro. Moedige beslissing van Van Peteghem.

Het moet gezegd, Van Peteghem doet ook goede dingen. Zoals een spaarboekje lanceren in de vorm van een spaarbon. Om de gierige banken een lesje te leren. Ondertussen werkt hij aan een fiscale hervorming. Hij vroeg daarvoor advies aan de Gentse professor fiscaal recht Mark Delanote. Die is er weinig gelukkig mee. “Ik heb in juli vorig jaar een groot conceptueel verhaal afgeleverd, zegt hij in de krant. Daarna heeft minister Van Peteghem daar een serieuze blauwdruk van gemaakt. Je zag wat meer politieke accenten en zelfs wat zalf om de coalitiepartners over de streep te krijgen. Er zat nog altijd een duidelijke lijn in: de lasten op arbeid moesten naar beneden. Gaandeweg is dat aan de onderhandelingstafel afgegleden naar een paar punctuele wijzigingen aan het huidig systeem, gecompenseerd door wat ad-hocmaatregelen. Een echte fiscale hervorming kun je dat niet meer noemen. De grote lijn is volledig weg, dit is de gang van zaken die we al jaren kennen.”

Waar is de tijd dat Jean-Luc Dehaene baas was in dit land. Die kende zijn wereld en leefde tussen de grote mensen. Om de zogenaamde Maastrichtnormen te halen, verplichtte hij de Nationale Loterij eind vorige eeuw om 1 miljard toen nog Belgische frank te lenen en dat geld door te schuiven naar de regering. Op die manier kon hij zijn begrotingsgat dichten en de euro binnenhalen. De Grieken leerden daar iets van.