Familie Marc Verstraete [460]

Marc 'Vatje' Verstraeten

Marc 'Vatje' Verstraeten

Vermogen € 44 766 000
Gekend als Blagden
Activiteit Beheer Vermogen
Inplanting Roeselare
Huidige positie 460


Marc Verstraete, in West-Vlaanderen voor zijn vrienden beter bekend als ‘Vatje Verstraete’, is er in geslaagd zijn vatenhandel Blagden vier keer te verkopen aan internationale investeringsfondsen. De laatste keer gebeurde dat in 2008. De 150 miljoen euro die het Britse TowerBrook Capital volgens de krant De Standaard vrijmaakte voor het bedrijf van Marc Verstraete uit Rumbeke, maakte het op dat moment tot de grootste transactie van 2008 in de Belgische durfkapitaalmarkt.

Blagden is specialist in het reconditioneren van metalen vaten, onder meer voor de bierdistributie. Bij de derde verkoop, in 2006, werd het bedrijf gesplitst in twee delen: de tak nieuwe vaten (Blagden) en de tak recyclage (Pack2Pack). Verstraete kocht toen Pack2Pack terug zonder steun van durfkapitalisten. Marc Verstraete mag zich met deze transactie de kampioen van het durfkapitaal in België noemen. Geen enkele andere ondernemer verkocht al zo vaak en in zo’n korte periode herhaaldelijk zijn bedrijf en slaagde er in om bij iedere transactie flink aan de kassa te passeren.

Hij is dan ook een groot supporter van private equity, zo schreef de krant De Standaard destijds. Pack2Pack overkoepelt veertien vestigingen in zeven Europese landen (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, het VK, Spanje en Oostenrijk) en opende vestigingen in China en India. Er werken circa 800 mensen van wie een paar honderd in de Belgische vestigingen in Rumbeke en Wichelen.

Na de verkoop bleef Marc Verstraete niet bij de pakken zitten. De man kocht een wijngaard in het Zuid-Franse dorp Assignan en is sedertdien de eigenaar van het gereputeerde wijnmerk ‘Castigno’. Meteen nam Verstraete zowat heel het dorpje over, goed voor drie restaurants, verschillende chambres d’hotes en een eigen chateau. Het wijndomein werd bezegeld met een prestigieuze wijnkelder gebouwd in de vorm van een wijnfles. Hoewel Castigno een internationale reputatie geniet als wijn, incasseert het bedrijf jaarlijks verlies. Verstraete moest in 2018 een groot deel van zijn investering afschrijven als verlies. Zijn vermogen viel daarbij terug van 85 miljoen naar 44 miljoen.