Familie Marc Verstraete [230]

Marc 'Vatje' Verstraeten

Marc 'Vatje' Verstraeten

Vermogen € 85 610 000
Gekend als Blagden
Activiteit Beheer Vermogen
Inplanting Roeselare
Huidige positie 230


Marc Verstraete, in West-Vlaanderen voor zijn vrienden beter bekend als ‘Vatje Verstraete’, is er in geslaagd zijn vatenhandel Blagden vier keer te verkopen aan internationale investeringsfondsen. De laatste keer gebeurde dat in 2008. De 150 miljoen euro die het Britse TowerBrook Capital volgens de krant De Standaard vrijmaakte voor het bedrijf van Marc Verstraete uit Rumbeke, maakte het op dat moment tot de grootste transactie van 2008 in de Belgische durfkapitaalmarkt.

Blagden is specialist in het reconditioneren van metalen vaten, onder meer voor de bierdistributie. Bij de derde verkoop, in 2006, werd het bedrijf gesplitst in twee delen: de tak nieuwe vaten (Blagden) en de tak recyclage (Pack2Pack). Verstraete kocht toen Pack2Pack terug zonder steun van durfkapitalisten. Marc Verstraete mag zich met deze transactie de kampioen van het durfkapitaal in België noemen. Geen enkele andere ondernemer verkocht al zo vaak en in zo’n korte periode herhaaldelijk zijn bedrijf en slaagde er in om bij iedere transactie flink aan de kassa te passeren.

Hij is dan ook een groot supporter van private equity, zo schreef de krant De Standaard destijds. Pack2Pack overkoepelt veertien vestigingen in zeven Europese landen (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, het VK, Spanje en Oostenrijk) en opende vestigingen in China en India. Er werken circa 800 mensen van wie een paar honderd in de Belgische vestigingen in Rumbeke en Wichelen.

Na de verkoop bleef Marc Verstraete niet bij de pakken zitten. De man kocht een wijngaard in Frankrijk en is sedertdien de eigenaar van het gereputeerde wijnmerk ‘Castigno’. Hij beheert nu ook een exclusieve luxueuze feesttent die zowat de meest indrukwekkende tent in Vlaanderen moet zijn.