Familie Ruysschaert-Vanhouteghem [452]

Vermogen € 45 000 000
Gekend als Vigo
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Sint-Martens-Latem
Huidige positie 452


In 1956 start vader Vanhouteghem in Gent het Centrum voor Technische Orthopedie (CTO) op. Het bedrijf specialiseert zich in protheses, korsetten, steunzolen en rolstoelen op maat, toegespitst op de specifieke behoeften van de patiënt. In 1988 komt het eerste samenwerkingsverband met de KU Leuven tot stand. Vier jaar later volgen akkoorden met het UZ Gent en UZ Antwerpen. Het bedrijf verlegt een deel productiecapaciteit naar Polen.

In diezelfde periode komt dochter Nele Vanhouteghem aan boord als commercieel directeur. Korte tijd later zal ze samen met haar schoonbroer Jan Ruysschaert het familiaal bedrijf overnemen. Ruysschaert wordt CEO. In 2008 neemt CTO haar collega’s orthopedische schoenen Rosseel uit Izegem en orthopedische schoenen Reyskens uit Genk over. Ook Ortec en Cebelor, twee bedrijven uit het Brusselse, worden overgenomen.

In 2011 neemt de durfinvesteerder Pentahold een participatie van 50 % in het bedrijf. Meteen fusioneert de groep alle overgenomen bedrijven tot de groep Vigo International. Al snel volgt expansie in Nederland en Frankrijk.

Eén van de aandeelhouders van Pentahold is de West-Vlaamse ondernemer Paul Thiers. Samen met Thiers stapt Ruysschaert in de Waregemse projectontwikkelaar ION. Ze nemen elk 25 % van het bedrijf naast de twee jonge managers Kristof Vanfleteren en Davy Demunck die overstappen van concurrent Allfin van Marnix Galle. In 2016 verkoopt Ruysschaert zijn ION aandelen en stapt hij uit de projectontwikkelaar.

Een jaar later stapt Pentahold uit Vigo. Dat loopt parallel met een kapitaalvermindering bij de producent van prothesen van 22 miljoen euro. In 2019 verkoopt de dan 62-jarige Jan Ruysschaert het bedrijf aan de Duitse groep Ottobock, meteen de wereldleider in de sector van ontwikkeling en productie van prothesen en orthopedisch materiaal.

Over de motieven om zijn bedrijf te verkopen zegt Ruysschaert in een zeldzaam interview: “Ik ben 61 en er was in de familie niet meteen opvolging voor mij als algemeen directeur. Bovendien wordt onze markt almaar complexer en kapitaalintensiever door de toenemende digitalisering van het productieproces, van de maatname tot de vormgeving. We hebben ook al samengewerkt met het 3D-printingbedrijf Materialise. Maar ook de producten zelf worden steeds technologischer. Kijk naar de Paralympics: daar zie je tegenwoordig hightech blades of bio-elektrische knieën.” De rolstoelen van wijlen paralympiër Marieke Vervoort waren een referentieproduct van Vigo.