Familie Verougstraete [243]

Vermogen € 100 446 000
Gekend als Aviapartner
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Kraainem
Tendens Neutraal
Huidige positie 243


De familie Verougstraete richtte Belgavia in 1949 op als Herfurth Air Service, een dienstverlener in de luchthaven van Deurne voor het scheepvaartbedrijf Herfurth. In 1970 werd het bedrijf omgedoopt tot Belgavia. Bij de Europese expansie in de jaren negentig werd de naam Belgavia ingeruild voor Aviapartner. Belgavia zou te Belgische hebben geklonken.

Tot de diensten die Aviapartner levert behoren de afhandeling van passagiers (reservatie, ticketing, check-in, boarding, transport van en naar het vliegtuig, bagage-afhandeling…), vracht en post; de grondafhandeling van vliegtuigen (laden, lossen, verslepen, schoonmaken, bijtanken…), transport van bemanningen van en naar hun hotel, opstellen van vluchtdocumenten en -plannen en de opleiding van personeel voor grondafhandeling (ook voor derden). In 2011 verloor Aviapartner haar licenties voor de vluchtafhandeling van luchtvaartmaatschappijen in Brussel voor zeven jaar aan Swissport.

Midden jaren negentig verkocht de familie Verougstraete een kwart van de aandelen aan de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren. In 2005 verkochten beide eigenaars Aviapartner aan de investeringsgroep 3i.

Alex Verougstraete ging zich daarna toeleggen op het beheer van het opgebouwd vermogen. Hij zocht in eerste instantie participaties te nemen in bedrijven actief in de nieuwe technologie of in de agroalimentaire sector. Alex Verougstraete overleed in 2019 op 78-jarige leeftijd. Hij was op dat moment in verlof in Oman.