UPDATE – Verkiezingen en De Rijkste Belgen: winnaars en verliezers

Yvan Verougstraete

Ondernemers en politiek, het is zelden een gelukkige combinatie. Het trage Belgische politieke compromis model is weinig compatibel met de snelle beslissingsdrang van de ondernemer. Toch wagen sommige ondernemers zich graag aan de politiek, met wisselend succes. In Wallonië zijn voor Yvan Verougstraete, de oprichter van de keten Medi-Market, deze verkiezing absoluut geslaagd. Met meer dan 63.000 voorkeurstemmen wordt hij als lijsttrekker van Les Engagés een nieuw Europees parlementslid. In Vlaanderen liggen de kaarten echter anders. De Antwerpse ondernemer Christian Leysen trok zich na een ietwat belabberde periode als kamerlid voor Open VLD terug en kwam niet meer op. De Kortrijkse ondernemer Ivan Sabbe zette dan weer een opmerkelijke stap als Kamer lijsttrekker van de nieuwe partij ‘Voor U’ wat hem 1.738 voorkeurstemmen opleverde.

Yvan Verougstraete liet zich inspireren en motiveren door Maxime Prévot, de man die van de doodbloedende Franstalige christen-democraten een nieuwe geëngageerde politieke beweging maakte. Prévot zocht en vond het politieke midden met zijn nieuwe partij ‘Les Engagés’ en wist één op vijf Waalse kiezers te overtuigen van zijn centralistische niet-extreme visie. Yvan Verougstraete voerde twee jaar lang een doorgedreven campagne, met een sterke video aanwezigheid op digitale media. Ivan Sabbe liet zich dan blijkbaar inspireren door de durfal politica Els Ampe die de Open VLD de rug toekeerde en ‘from scratch’ haar eigen partij ‘Voor U’ oprichtte. Ze mikte op 7 procent van de stemmen maar haar amalgaam van losse individuen scoorde zo goed als niet. Ivan Sabbe deed onder meer ervaring op als Vlaams parlementslid voor de lijst van Jean-Marie Dedecker en waagde zich nu aan een nieuwe sprong. Maar het bleek een sprong in het duister, zonder parachute. Christian Leysen kreeg dan weer slechte rapporten in de pers over zijn mandaat als kamerlid. “Noemt zichzelf nogal flatterend ‘Kuifje in het parlement’, maar ging vooral enkele keren lelijk tegen de grond. Leysen liet als voorzitter de Kamercommissie Energie herhaaldelijk in de soep draaien, waardoor de vergadering soms eindigde in chaos. Enkele keren vluchtte hij zelfs letterlijk de zaal uit, toen het hem te heet onder de voeten werd. Hij dreigde verschillende keren om aan te pappen met de oppositie in het dossier over de kernuitstap, maar keerde uiteindelijk telkens zijn kar. Dat geflipflop zag er onhandig uit en haalde ook zijn geloofwaardigheid onderuit. Schreef in blessuretijd een boek over hoe het er in de coulissen van het parlement aan toegaat, maar deed zelf weinig moeite om de werking te verbeteren.” zo schreef Het Laatste Nieuws.



Door niet op te komen en de Antwerpse liberale fakkel door te geven aan Paul Van Tigchelt vermeed Leysen samen met zijn partij ten onder te gaan. Ondernemers in Vlaanderen hebben al lang de Open VLD ingeruild voor N-VA als sterkhouders van de economie. Wanneer er een federale coalitie komt met N-VA en MR is meteen ook de weinig haalbare kaart van een vermogensbelasting van tafel geveegd. Voor vijf jaar dan toch.

UPDATE

In en eerste versie van dit artikel kreeg Ivan Sabbe 296 voorkeursstemmen, dat was gebaseerd op een foute computerversie. Ivan Sabbe kreeg 1.738 stemmen op zijn naam.