NIEUW – Familie De Clercq pompt nog eens 3 miljoen euro in Medi-Market

(Foto: Belga Images)

De familie De Clercq heeft het kapitaal van de farma-distributie groep Medi-Market opgetrokken met 3 miljoen euro tot 19,6 miljoen euro. De brengt de kapitaalinbreng van de familie De Clercq de voorbije 12 maanden op 7 miljoen euro. Medi-Market is nu goed voor 50 parafarmacieën, 20 apotheken en 2 webwinkels. Corona brak de groei ambitie van de groep en leidde in 2019 tot een groepsomzet van 121 miljoen euro, 65 % meer dan in 2018 maar niet de verhoopte 200 miljoen. De familie De Clercq stelde zich als hoofdaandeelhouder van de groep ook al borg voor een corona-lening van 10 miljoen euro die het snel groeiend bedrijf doorheen deze moeilijke periode moet helpen.

Eerder dit jaar publiceerde Medi-Market zijn eerste geconsolideerde balans, wel slechts met cijfers over 2019. De omzet groeide dat jaar met 65 % tegenover 2018 tot 121 miljoen euro. 82 miljoen omzet werd gehaald in de Medi-Markets, 22 miljoen in de apotheken. Vorig jaar nam de groep een nieuw magazijn in gebruik van 16.000 m² en werden nieuwe kantoren ingenomen. Groeicijfers zoals in 2019 zijn vorig jaar niet mogelijk geweest. De stenen winkels moesten tijdelijk op slot door corona terwijl de webwinkels nog in opstartfase waren. 2019 werd afgesloten met een bedrijfswinst van 0,4 miljoen euro, na financiële kosten herleid in een verlies van1,6 miljoen euro. Medi-Market heeft per eind 2019 bij de banken 13 miljoen kortlopende en 23 miljoen euro langlopende schulden.



Ook recent nam Yvan Verougstraete afscheid als CEO van het bedrijf. Verougstraete blijft kleine aandeelhouder van de groep die voor meerderheid in handen is van de familie De Clercq die fortuin maakte met de uitbouw en latere verkoop van de groep Interparking. Als CEO wordt Verougstraete opgevolgd door Cédric Antoine, de vroegere nummer 2 van distributeur Cora Belgique. Bij zijn afscheid stelde Verougstraete dat Medi-Market kan gaan voor groei door inpalming van nichemarkten, er kan worden gemikt op groei door extra kapitaal en financiële inbreng, eventueel via een beursintroductie, om zo een Europese schaal te bereiken, of de groep kan gewoon worden verkocht. Dat zal afhangen van de aandeelhouders, aldus Verougstraete, dus van de familie De Clerq.