Corona tempert de groei van Medi-Market (waar Yvan Verougstraete vertrekt)

Yvan Verougstraete (Foto: Belga Image)

200 miljoen euro. Dat was de omzet die Yvan Verougstraete in 2020 wilde bereiken met de nieuwe distributeur Medi-Market. Maar corona temperde die plannen. Voor 2020 zou de omzet 130 miljoen euro bedragen, tegen 121 miljoen in 2019. Volgende maand laat oprichter Yvan Verougstraete het beleid van de groep, goed voor 50 parafarmacieën, 20 apotheken en 2 webwinkels, over aan Cédric Antoine, momenteel nummer 2 van Cora Belgique. Verougstraete blijft kleine aandeelhouder van de groep die nu voor meerderheid in handen is van de familie De Clercq die fortuin maakte met de uitbouw en latere verkoop van de groep Interparking. Diezelfde familie De Clercq staat ook borg voor een corona-lening van 10 miljoen euro die de groep doorheen deze moeilijke periode moet helpen.

Twee weken terug publiceerde Medi-Market zijn eerste geconsolideerde balans, wel slechts met cijfers over 2019. De omzet groeide dat jaar met 65 % tegenover 2018 tot 121 miljoen euro. 82 miljoen omzet werd gehaald in de Medi-Markets, 22 miljoen in de apotheken. Vorig jaar nam de groep een nieuw magazijn in gebruik van 16.000 m² en werden nieuwe kantoren ingenomen. Groeicijfers zoals in 2019 zijn vorig jaar niet mogelijk geweest. De stenen winkels moesten tijdelijk op slot door corona terwijl de webwinkels nog in opstartfase waren. 2019 werd afgesloten met een bedrijfswinst van 0,4 miljoen euro, na financiële kosten herleid in een verlies van1,6 miljoen euro. Medi-Market heeft per eind 2019 bij de banken 13 miljoen kortlopende en 23 miljoen euro langlopende schulden.



Yvan Verougstraete stelt in gesprek met L’Echo dat de groep volgens hem in de toekomst vier richtingen uit kan. Er kan worden gemikt op eigen groei door inpalming van nichemarkten, er kan worden gemikt op groei door extra kapitaal en financiële inbreng, eventueel via een beursintroductie, om zo een Europese schaal te bereiken, of de groep kan gewoon worden verkocht. Dat zal afhangen van de aandeelhouders, aldus Verougstraete, dus van de familie De Clerq.

De 44-jarige manager zelf maakte vroeger even een tussenstop op de lokale politiek via de partij CdH in het Brusselse maar daar lijkt zijn toekomst niet te liggen. “Naast de huidige gezondheidscrisis is er een latente sociale crisis, een al dan niet gerechtvaardigde twijfel over publieke autoriteit, een omwenteling. Er is een te veel groter wordende kloof tussen zij die hebben en zij die niet hebben. Om politiek actief te zijn, heb je een politiek nodig die werkt op basis van menselijk kunnen. Welke partij in België kiest een persoon voor een functie vanwege zijn of haar vaardigheden? Ze stellen de kieslijsten samen op basis van het aantal stemmen dat iedereen kan aanbrengen en niet op basis van competenties.”