Serge Hannecart [406]

Vermogen € 52 118 000
Gekend als LIFE
Activiteit Projectontwikkeling
Inplanting Antwerpen
Huidige positie 406


De toen 22-jarige verzekeringsmakelaar Serge Hannecart en zijn vriend Pascal Struyf kwamen in 1989 een beetje bij toeval terecht in de projectontwikkeling en dat wanneer ze de ambitie hadden om in Aartselaar voor zichzelf een appartementsblok te bouwen. Potentiële kopers boden echter dermate op hun appartementen project dat ze overstag gingen en verkochten. En van het ene project kwam het andere. Hun bedrijf Himmos groeide uit tot een vaste waarde in Antwerpen met een agressieve reputatie. Het leverde Serge Hannecart de bijnaam op de ‘Napoleon van de Scheldekaai’ te zijn. Wie niet bang was van Napoleon was havenbaas Fernand Huts. In 1994 kocht hij één derde van Himmos. Zijn financiële slagkracht opende de weg naar grotere projecten. In 2001 stapte Huts uit het kapitaal. Een jaar later verkochten Hannecart en Struyf hun bedrijf aan de Nederlandse groep Heijmans.

Hannecart en Struyf werden in die periode ook samen met de Antwerpse galeriehouder Jos Jamar bestuurder van Antwerpse Luchtschipbouw NV. Deze vennootschap beheerde de private tentoonstellingsruimte van Panamarenko en stond in voor de verkoop van zijn werken. “Pamamarenko is al jaren een goede vriend”, zegt Hannecart. “Ik koppel mijn liefde voor de kunst aan mijn knowhow als zakenman.”

In 2011 kocht Hannecart Himmos terug van de Nederlanders. Maar het bouwbedrijf was op dat moment omgevomrd tot een pure landbank. Hannecart ontwikkelde zich onder het label ‘Life’, afkorting van ‘Living In Funky Environments’, tot een veelzijdige projectontwikkelaar met projecten in Nederland en België.

Hannecart koos er voor samen te werken met co-investeerders. Initieel was dat de Nederlandse bedrijvendokter Jaap Rosen Jacobson, de vroegere eigenaar van VLM Airlines. Later werd dat de Limburgse aannemer Mathi Gijbels. In een 70/30 verhouding werden ze de drijvende krachten achter onder meer de projectontwikkelaar Life.NL die onder meer het Stationspostgebouw in Den Haag herontwikkelde en verkocht aan het Franse investeringsfonds PFO2 dat wordt beheerd door Perial Asset Management. Het Stationspostgebouw vormt één site samen met nog vijf torens. Het geheel is goed voor 240.000 vierkante meter. Er komen woningen, winkels, kantoren, een hotel en 2.500 appartementen. Serge Hannecart schatte de globale verkoopwaarde van het project op een miljard euro.

Fosbury & Sons creërt dan weer kantoorruimte op maat inclusief vergader- en flexwerkplekken. Coworking dus, een specialiteit die Serge Hannecart met Gijbels heeft uitgebouwd. Daarnaast zijn Hannecart en Gijbels in België samen voor 50 % aandeelhouder van de projectontwikkelaar Futurn. Die is gespecialiseerd in de herontwikkeling van bedrijfsvastgoed, doorgaans gericht naar kleine en middelgrote ondernemingen. Futurn was onder meer actief met de herontwikkeling van de vroegere Barco-site in Kuurne, de vroegere drukkerij Concentra in Hasselt, de Electrabel toren in Antwerpen en de Recor-site in Hasselt. Een tijdlang waren ze ook aandeelhouder van Downtown, een projectontwikkelaar die focust op herontwikkelingen van grote stedelijke projecten. Downtown renoveerde onder meer de vroegere IBM-toren tot nu Victoria, gesitueerd achter het Noordstation in Brussel, samen met Filip Balcaens investeringsholding Baltisse. Studentlife richt zich dan weer op residentiële projecten voor studenten. Invest for Life wordt de beheersmaatschappij voor investeringvastgoed. Land For Life is de grondbank.