De familie Machiels maakte fortuin binnen een omstreden sector. Jef Machiels ging van start als uitbater van een grindgroeve langs de Maas. Dergelijke exploitatie vraagt onmiddellijk om een goed milieubeheer. De geslagen putten moeten immers een zinvolle nabestemming krijgen die opnieuw ingepast wordt in het milieu, en dat kost geld. De opvattingen daarover tussen exploitanten en milieubeweging lopen ver uiteen.
Vanuit de grindactiviteit kwam Machiels terecht in de sector van de afvalverwerking. In Houthalen baat Machiels het Remostort uit, waar een groot deel van het huishoudelijk afval van Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant terechtkomt. Ondertussen werkt Machiels volop aan haar diversificatie, maar steeds vanuit haar kernactiviteit: duurzaam milieubeheer. Zo maakte de groep in 2011 het plan bekend om 47 windmolens op te richten op het industrieterrein Genk-Zuid. Ook andere windmolenbouwers zoals Limburg Wind(t) hebben hun oog laten vallen op het industrieterrein. Defensie zal uiteindelijk beslissen of er een groot windpark komt, want Genk-Zuid ligt in de aanvliegroute van het militaire vliegveld in Zutendaal. Het hele windpark zou genoeg elektriciteit opleveren voor naar schatting 60.000 gezinnen, een vijfde van Limburg.
Aan de Kolenhaven in Beringen rollen de woningen dan weer letterlijk van de band. Machiels plantte er samen met de LRM (Limburgse Reconversie Maatschappij) een fabriek neer waar jaarlijks kant-en-klare bouwpanelen voor 900 nieuwbouwwoningen geproduceerd worden. Die panelen laten toe in een ijltempo een huis te bouwen op een milieuvriendelijke manier. Pionierswerk op het vlak van duurzame stortontginning in Vlaanderen doet Machiels dan weer met het project Closing the Circle. De bedoeling is om in de komende twintig jaar de 16 miljoen ton huishoudelijke en bedrijfsafvalstoffen van zijn Remo-site in Houthalen-Helchteren te hergebruiken en via recyclage en verbranding om te zetten in energie.
Maar in 2015 besliste Group Machiels van hun gebouwen in Beringen te verhuren aan de logistieke Group Essers, die daar jaarlijks 20 miljoen Nike-sportschoenen gaan stockeren. Hierdoor moet het dochterbedrijf Machiels Building Solutions (MBS) naar een andere locatie uitwijken.
In 2017 nam Essers samen met de Limburgse familie Machiels een belangrijk deel over van de site van Ford Genk. Het gaat om het deel van de site grenst aan het Albertkanaal. Er zal een nieuwe overslagcontainerhaven worden gebouwd aan de kade. Machiels is bij de overname betrokken via de vennootschap Haven Genk waarvan het minderheidsaandeelhouder is. Samen willen Essers en Haven Genk ruim 130.000 containers extra per jaar via de waterweg vervoeren. Een jaar later nam Essers haar West-Vlaamse collega en chemiespecialist Huktra over. Huktra exploiteert om en bij 900 tankcontainers. Dat is goed voor een omzet van bijna 50 miljoen euro en een cash flow van 9 miljoen euro.
In 2023 haalde JM Recycling, onder leiding van Louis Machiels, de opdracht binnen om in Maastricht samen met de ook Limburgse projectontwikkelaar Vestio en de Nederlandse RO Group drie woontorens te bouwen. Tussen de binnenhaven en de Maas worden drie torens gebouwd van om en bij 50 meter hoog. Het project omvat ongeveer dertigduizend vierkante meter. Concreet gaat het om twee torens met luxe koopappartementen en in de derde toren komen studentenkamers en -studio’s. De karakteristieke kranen op de kade blijven en één van de kranen wordt een toeristisch uitkijkpunt. Er komt geen retail om concurrentie met de binnenstad te vermijden. Het gaat om het belangrijkste vastgoedproject van Maastricht sinds decennia dat meteen ook de skyline van de stad zal bepalen. Het project vergt een investering van honderd miljoen euro. Als de procedures volgens plan verlopen, starten de bouwwerken medio 2025. De bouwperiode wordt geraamd op twee jaar.