De Rijkste Belgen Foodie: Restaurant PAPS, op de markt van Berlaar

Chef Sonny Wuyts (Foto: Facebook)

DRB Foodie Nadine bezoekt restaurant PAPS in Berlaar. Ze deelt haar ervaring met u. Eigenzinnig op haar manier, ongebonden, vrij en vrank. Maar steeds met respect voor de ambitie en de durf van de horeca ondernemer. En ze weet waar ze over praat. Haar ondernemerschap in de toeristische sector zette haar er toe aan een doorgedreven horeca opleiding te volgen.

Via onze mail DRBFoodie@hotmail.com kregen we deze restaurant tip aangereikt, die we graag uitproberen. Restaurant PAPS (de naam staat een beetje ingewikkeld voor Proeven- artisanaal – puur en sociaal) kreeg een herstart in september 2021 met de jonge chef Sonny Wuyts. Met zijn 33 jaar legde hij een gevarieerd parcours af in binnen- en buitenland.



Het restaurant springt niet onmiddellijk in het oog… waardoor we een aantal keren rond het marktplein van Berlaar toerden … Je betreedt het restaurant via de ‘smaakboetiek’, die gesloten was, om dan een gang door te lopen waar een scala aan wijnen geëtaleerd staan. Vervolgens kom je in grote ruimte met een open keuken. Het geheel oogt industrieel en warm tegelijk.

We zijn de eersten op deze zondagmiddag en kiezen een tafeltje waarop het menu al is geëtaleerd. Een vriendelijke jongedame legt uit dat er geen à la carte is tijdens het weekend. Er is de keuze tussen de 4 of 5 gangen binnen het feestmenu dat nog een restant is van de eerste verjaardag van het restaurant. De door ons gekozen wijn blijkt niet beschikbaar, we gaan dan maar voor het wijnarrangement.

Bij het glas champagne komen werkelijk heerlijke hapjes: een brioche met garnalen, tartaar van holstein, hummus met krokantjes en een krokant visje met tonijn.  Als eerste gerecht krijgen we 3 bereidingen van noordzeekrab. Alweer plaatjes van borden en uitgekiende smaken. De wijn wordt uitgeschonken alvorens toegelicht. Helaas lust ik geen Oostenrijkse Grüner Veltliner en vraag naar een alternatief. Dit moest even worden nagevraagd aan de chef, die het geen probleem vond waarop een pinot blanc volgde. Het uitgeschonken glas mocht op tafel blijven.

Letterlijk, een krokant visje met tonijn. Fijn. (Foto: RV)

Als tweede gerecht volgden zeeuwse mosseltjes met scheermesjes en prei. Alweer een plaatje om naar te kijken, en al even lekker. Als hoofdgerecht is er een malse sappige hoenderfilet uit Anjou met perfect gebakken kalfszwezerik, gevulde morieltjes en bordelaisesaus. Het dessert werd vervangen door kaas mits supplement. De triestige garnituren -een lepel honing en lepel confituur- stonden stijf in een glas en in schril contrast met de rest van het aanbod. De bijhorende wijn van 16 euro per glas hebben we eveneens aan ons laten voorbijgaan.

Paps’ heeft ons verwend op gastronomisch niveau. Hier is nagedacht over smaakharmonie, kleuren, textuur en presentatie van een gerecht. Het is verfijnd met een creatieve twist. De bediening op zondag is correct, doch vraagt nog wel wat bijschaving. Voor het feit dat we verschillende glazen hadden voor dezelfde wijn bij hetzelfde gerecht zijn we mild. Immers, de door de chef gekozen wijnen harmoniëren perfect met de voorgestelde gerechten. Het feit dat we het brood moesten opvragen wordt gecompenseerd met de smaak ervan. Het restaurant is een bezoek meer dan waard.

Restaurant PAPS,  Markt 71, 2590 Berlaar. www.papspp.be  Tekst: DRB Foodie Nadine. Alle op- en aanmerkingen en vooral suggesties voor restaurants die we volgens u moeten ontdekken, slechts één adres: drbfoodie@hotmail.com.

(Lees verder onder het logo)

Ondertussen bij de boekhouder

Wie praat met horeca consultants hoort als eerste basisregel dat er drie zaken belangrijk zijn bij de start van een nieuwe zaak: locatie, locatie en locatie. Met alle respect voor de plaatselijke middenstand, Berlaar, Balder genoemd door de Berlaarnaars, is niet het centrum van de wereld. En de smalle toegangsdeur van het restaurant ligt dan nog half verborgen, ergens op het marktplein. Eens de ruime zaal binnengestapt, stel je jezelf de vraag wat de impact zou zijn mocht deze goede keuken op een andere locatie zijn gevestigd. Regel twee, hou het simpel en maak het niet nodeloos ingewikkeld. PAPS heeft niets te maken met de vader-zoon relatie zoals de naam zou kunnen laten vermoeden maar staat voor een ingewikkelde afkorting waarvan de inhoud ons enigszins ontsnapt. Waarom de zaak niet meer herkenbaar maken in de naam zelf, Balder bijvoorbeeld.

PAPS is mee het product van Louis Smets, eigenaar van de zaak en apotheker van opleiding. Vandaar misschien de ingewikkelde formule achter de naam. PAPS zit verpakt in de BV Smaakargonauten. Die kende een mislukte start in 2020, wat uitdraaide op een verlies van 87.000 euro. Met chef Sonny Wuyts werd een beter herstart gemaakt, in 2021 meteen goed voor een winst van 121.000 euro. Hopelijk slaat de formule Smets-PAPS-Wuyts aan in Berlaar en ver daarbuiten.

Lees hier alle vorige recensies van DRB Foodie Nadine.