Vorige week vrijdag is Albert, Ab, Blokker op 76-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn broer Jacob, Jaap, bouwde hij de Nederlandse distributiegroep Blokker uit tot een heus imperium. Om het de voorbije jaren te zien ineenstorten. Ab en Jaap konden niet echt door dezelfde deur. Ab verhuisde midden de jaren ‘90 naar België en werd verantwoordelijk voor de Belgische Blokker winkels en de Belgische Casa keten. Als officieel adres gaf Ab Blokker het adres door van de Blokkerwinkel in Lier. Grootste uitdaging voor Ab was twee keer per jaar naar China te trekken en daar op de Canton handelsbeurs goedkope spullen in grote hoeveelheden aan te kopen. Naar verluidt was hij een keiharde onderhandelaar. Het vermogen van de beide broers Blokker werd geschat op 1 miljard euro.
Jaap en Ab Blokker kregen in 1975 de leiding over het familiebedrijf dat hun grootvader Jacob Blokker in het Nederlandse Hoorn had opgericht. Het bedrijf bestond toen uit 43 winkels en 600 werknemers. In de jaren erop openden ze het ene na het andere filiaal en ze namen hele winkelketens over: Bart Smit, Marskramer, Leen Bakker, Xenos. Hard werken en zuinigheid waren de kernwoorden van hun beleid. Ab paste dat ook toe op zichzelf. Hij wilde gewoon geen geld uitgeven als dat niet nodig was. Als Ab op reis ontdekte dat het naastgelegen Ibis-hotel goedkoper was dan de accommodatie die hij had gereserveerd, boekte hij alsnog om. Op reis in China kon hij ook eindeloos zoeken naar een voordelig paar schoenen. Voor zichzelf.
Jaap en Ab Blokker werden respectvol ‘meneer J’ en ‘meneer A’ genoemd, of, in de wandelgangen nog korter, ‘J’ en ‘A’. Beiden waren elkaars tegenpolen. Jaap was extravert en charismatisch en gaf graag speeches. Hij stond bekend om zijn onberispelijke pakken. Ab droeg liever een gewone trui en hij reed in een stokoude auto. Hoewel ze als enige eigenaren van Blokker Holding op elkaar waren aangewezen, gingen Jaap en Ab elkaar uit de weg. Waarom dat zo was, wist niemand, zo schrijft de krant NRC.
Jaap overleed in 2011. Ab leefde verder in volledige discretie. Er is geen foto van de man bekend. Kort na het overlijden van Jaap liep het mis. Ab raakte verwikkeld in een machtsstrijd met de opvolger van Jaap, de toen 37-jarige Roland Palmer. Deze neef was de oogappel van Jaap. Maar het ging snel bergaf met Blokker. In 2014 werd het eerste verlies geleden. Vanaf 2017 zijn de winkelketens één voor één verkocht. In 2019 verkocht Ab samen met de weduwe van Jaap de laatste restanten van de groep. Ook in België werden de Blokker winkels meegetrokken in een neerwaartse spiraal.
Ab Blokker laat zijn vrouw Margreet en hun dochters Francis en Barbara achter.