Duchâtelet verliezer tussen enkel winnaars

Beurs van BRusselBelgische families die hun vermogen gecontroleerd zien worden door de beurs van Brussel omdat hun bedrijven beursgenoteerd zijn, zagen dat vermogen de voorbije drie maand met 1,7 miljard euro groeien. Het gaat daarbij globaal om een 50-tal families of familiale groepen. Grote uitschieter is Roland Duchâtelet. Die ziet zijn vermogen terugvallen van 1,24 naar 1,11 miljard euro. De industrieel en voetbalinvesteerder zakt daarmee van de 12de naar de 15de plaats in onze ranking.

De Brusselse beurs wordt momenteel ondersteund door een mengeling van factoren: hoop op economische heropleving, mooie bedrijfsresultaten en een zwakke euro die de export ondersteunt. Niets dan koersstijgingen dus, ware het niet van Roland Duchâtelet. Eén van de steunpijlers onder zijn vermogen is de beursgenoteerde producent van sensoren Melexis. Precies Melexis is al maandenlang de lieveling van de Brusselse beurs. En nu het bedrijf komt met resultaten “zoals verwacht” wordt het daarvoor afgestraft, zeggen sommige analisten. Neen, zeggen anderen, het aandeel was overgewaardeerd en moest wel omlaag. Een hoger dividend van Melexis kon daar niets aan veranderen. Duchâtelet ziet zijn beursgenoteerd vermogen afnemen met bijna 130 miljoen euro.



Wie nog niet denkt aan naar omlaag gaan, is die andere merkwaardige industrieel Luck Tack, redder van de West-Vlaamse producent van weefgetouwen Picanol en nu ook gedoodverfd redder van het Limburgse chemiebedrijf Tessenderlo. De belegger gelooft er alvast in. Tack zag zijn vermogen de voorbije maanden stijgen met maar liefst 213 miljoen euro tot 909 miljoen euro. Daarmee steekt hij inzake groei de familie Colruyt naar de kroon die ondanks de negatieve berichten over een kartelboete haar vermogen zag stijgen met 268 miljoen euro tot 3,51 miljard euro. Absolute nummer één blijven de families achter AB Inbev, goed voor een vermogensaangroei van 745 miljoen euro tot 50,8 miljard euro. Het gaat in totaal om een 170-tal familiale aandeelhouders van AB Inbev.

Andere industriële successen zien we bij de familie Saverys, actief in de scheepsvaart met de bedrijven CMB, Euronav en Exmar. Met name Euronav liep in het oog van de belegger als beloftevol aandeel. Het leverde Nicolas Saverys een vermogenswinst op van 54 miljoen euro om te eindigen op 301 miljoen euro.

Ook de ‘klassieke’ beursfamilies boeren goed. De familie van Pierre Van der Mersch zag haar vermogen aangroeien met 49 miljoen euro tot 662 miljoen, dank zij de beursnotering van de holding Brederode. Gelijkaardige cijfers bij Guy Pacquot die met 42 miljoen groeit tot 235 miljoen euro. De familie Janssen, gekend van UCB en Solvay, stijgt 73 miljoen euro tot 2,47 miljard euro.

Aan de verliezerszijde is er minder nieuws. De familie Du Bois, eigenaar van watergroep Spa, zakt met 8 miljoen tot 294 miljoen. Roland d’Ieteren, onder meer importeur van Volkswagen, zakt met 6 miljoen tot 602 miljoen euro. En dan was er natuurlijk nog Roland Duchâtelet.

De globale stijging van 1,7 miljard euro is het resultaat van alle meerwaarden min de minwaarden. Hieronder nog enkele opmerkelijke industriële families.

Familie De Pauw (WDP): + 21 miljoen tot 353 miljoen euro

Hein en Veerle Deprez (Greenyards Foods): +18 miljoen tot 297 miljoen euro

Familie Sioen (Sioen): + 27 miljoen euro tot 207 miljoen euro

Familie Van de Velde en Laureys (Marie-Jo): + 19 miljoen tot 426 miljoen euro