Marc Coucke mikt op elektrische wagen met zonne-energie

Marc Coucke heeft een belang opgebouwd in het Duitse bedrijf Sono. Deze start up ontwikkelt de Sion, een kleine personenwagen die energie haalt uit zonnecellen aangebracht op de aluminium carrosserie. Sono ging deze week naar de beurs en haalde op die manier 150 miljoen dollar op. Geld dat ook broodnodig was om een faillissement te verwijden. Nochtans is Sono meer dan een papieren tijger. Het bedrijf heeft nu al 16.000 voorbestellingen van de elektrische wagen tegen 3.000 dollar voorschot per wagen. Dus samen goed voor 48 miljoen dollar op de bank. Maar de verliezen lopen al op tot 123 miljoen dollar. Coucke zelf onderschreef twee jaar geleden in stilte een lening voor het bedrijf, lening die nu werd omgezet in aandelen. Daarnaast kocht hij nog wat aandelen bij. Eerder al investeerde Coucke ook in Ebusco, een producent van elektrische bussen.



Sono Motors is het werk van Jona Christians en Laurin Hahn. In 2015 hadden de jonge twintigers in een kelder in München hun eerste model van de wagen op papier uitgetekend. Datzelfde jaar hadden ze een werkend model gebouwd. De Sion is een compacte, gezinsvriendelijke vijfdeurs hatchback, die 28.700 euro zal kosten. De eerste levering is voorzien voor 2023. Het aluminium frame is bedekt met zonnepanelen die zijn samengesteld uit meer dan 248 geïntegreerde cellen die geen mangaan, nikkel of kobalt bevatten. Naast gebruik van zonnecellen kan de wagen ook klassiek worden opgeladen. Hij heeft een autonomie van 200 kilometer. Per week kan hij gemiddeld 112 kilometer afleggen op basis van zonne-energie.

90% van de voorbestellingen komt uit Duitsland, de rest uit Nederland, Spanje, Frankrijk, Italië en Zweden. Sono wil de wagen produceren in de Zweedse voormalige Saab fabriek van National Electric Vehicle Sweden (NEVS). Die moet 43.000 auto’s per jaar kunnen assembleren. Probleem is dat NEVS in handen is van de noodlijdende Chinese vastgoedreus Evergrande. De toekomst van die productie eenheid is dus nog onzeker.