Marc Verstraete: ondernemer wordt wijnboer

Marc 'Vatje' Verstraete
Marc ‘Vatje’ Verstraete

Marc Verstraete was een succesvolle ondernemer. Hij leidde een bedrijf van industriële verpakkingen met wereldwijd 32 vestigingen. Maar toen hij 50 werd in 2007 koos hij voor een andere weg. Hij wilde weg van de stress en wijn verbouwen midden in de natuur. Dus trok hij samen met zijn vrouw Tine naar Frankrijk, op zoek naar een geschikt wijndomein. Niet in de bekende wijnstreken als Bordeaux of Bourgogne, maar in het minder gekende Languedoc-Roussillon vonden ze hun droomdomein. De wijnen van Château Castigno worden nu gesmaakt in toprestaurants als Hof Van Cleve en De Karmeliet en kregen een topscore van de gerenommeerde gids Gilbert & Gaillard.



Toen Marc en Tine Verstraete Château Castigno in 2007 aankochten, was het domein volledig verwaarloosd. Nu is het een oase van rust en harmonie. En die harmonie vind je ook terug in de wijngaarden en uiteraard in de fles. Marc en Tine hadden al heel wat domeinen bezocht toen een makelaar voorstelde om een kijkje te nemen in de Languedoc-Roussillon. Marc en Tine waren meteen verliefd op Château Castigno. Ze zagen dat dat dit domein veel potentieel had.

Eigen stempel

In het oude domein was de laatste jaren niet meer geïnvesteerd. Maar precies dat ruwe sprak de Verstraetes aan. Zo konden ze van nul herbeginnen en hun stempel op de wijn en de gebouwen drukken. Een extra voordeel is dat Château Castigno volledig afgelegen ligt. Zelfs als hun dichtste buur sproeit, ondervinden de wijnen van Château Castigno daar totaal geen hinder van. Tine tekende de plannen uit voor de renovatie en voerde die samen met een architect uit.

Marc en Tine Verstraete mochten dan wel graag wijn drinken, van het verbouwen ervan wisten ze niet veel af. Ze namen de topconsultants Michel Tardieu en Philippe Cambie onder de arm. Zij zagen meteen het potentieel van de oude – tussen de 25 en 100 jaar – wijnstokken. De Languedoc heeft een kalkgrond die ideaal is voor wijn.

Volledig biodynamisch

Het wijndomein van 32 hectare wordt volledig biodynamisch geëxploiteerd. De pluk gebeurt manueel, het gras wordt bij gegraasd door minischaapjes die niet bij de wijnranken kunnen. Niet een tractor maar Princesse, een witte merrie, flaneert door de wijngaarden bij de pluk. Château Castigno heeft ook een voorbeeldfunctie voor de jonge generatie wijnbouwers uit de Languedoc-Roussillon. Die weten hun terroir opnieuw te waarderen en kiezen resoluut voor kwaliteit in plaats van voor kwantiteit.

De wijngaard levert zo’n 60.000 tot 120.000 flessen per jaar en dat was oorspronkelijk niet de bedoeling. Marc en Tine Verstraete dachten eerst een garagewijn te verbouwen, met een kleine productie voor zichzelf en vrienden. Maar met de aankoop van Château Castigno draaide dat anders uit. Gelukkig heeft Marc Verstraete een neus voor zaken en wordt hij bijgestaan door zijn dochter Ann-Sophie, die de wijn internationaal commercialiseert. “We zijn begonnen bij de Belgische toprestaurants en daar sloegen onze wijnen meteen aan”, zegt Ann-Sophie. “Het leuke is dat dat allemaal heel verschillende wijnen zijn. Je kunt gemakkelijk een tiengangendiner samenstellen met steeds een andere aangepaste wijn van Château Castigno.”