
Op 19 december vorig jaar werden op de Europese Investeringsbank (EIB) twee cheques ondertekend, samen goed voor 120 miljoen euro. Dat bedrag is een lening van de EIB voor het mediabedrijf DPG van Christian Van Thillo en kadert in de digitaliseringsprojecten van het bedrijf. De lening heeft een looptijd van 8 jaar en is gunstiger dan een klassieke bankfinanciering die doorgaans ook binnen de 5 jaar moeten worden terugbetaald. Leningen van de EIB zijn voorbehouden aan grootschalige projecten waarvan de doelstellingen aansluiten bij die van de Europese Unie. De lening voor DPG werd mee ondersteund door Kris Peeters, vroeger CD&V kopstuk en van 2021 tot 2024 vice voorzitter van de EIB. De lening moet dienen om het ontwikkelingsprogramma van de digitale media platformen van DPG Media Group in België en Nederland, respectievelijk HLN.be en AD.nl, in de periode 2021 – 2023 te financieren, goed voor in totaal 244 miljoen euro. De dreiging van ‘fake news’ verspreid door internationale media wordt daarbij handig aangewend om betere advertentiemogelijkheden te introduceren.
“Via de voorgenomen innovaties moeten de platformen van DPG Media in staat zijn om op een hoogkwalitatieve manier lokale content te verspreiden en nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie te integreren.” zo klinkt het officieel. 69,6 miljoen euro gaat naar de Belgische activiteiten van DGP en 50,4 miljoen naar de Nederlandse. In dat laatste land haalt DPG ondertussen meer omzet dan in België.
“Digitalisering is een hoofdprioriteit voor Europa.” zo zei Kris Peeters begin 2022 als vicevoorzitter van de EIB wanneer het nieuws van de lening werd bekend gemaakt. Toen was er nog sprake van een lening van 100 miljoen euro. Christian Van Thillo koppelde het investeringsprogramma aan de ontwikkeling van een eigen ‘trusted web’ me bedoeld om adverteerders beter te bedienen. “Een digitaal netwerk dat al onze sterke merken verbindt en dat voor adverteerders een veilig, kwalitatief alternatief is voor het open web dat technologisch gedomineerd wordt door onder meer Google en waar fake news steeds vaker een kwalijke rol speelt. Binnen het DPG Media trusted web kunnen adverteerders op een efficiënte manier de meerderheid van de bevolking in België en Nederland bereiken of juist heel gericht adverteren door de data die we hen kunnen aanbieden.” aldus Van Thillo. Met zijn hoofdzetel in Antwerpen is DPG actief in België, Nederland en Denemarken. De mediagroep telt 5.396 werknemers en heeft een portfolio van 90 sterke merken in publishing, broadcasting en services. Dagelijks bereiken de merken van DPG Media Group 15 miljoen mediagebruikers, online en offline. (Lees verder onder de foto)
Als één van de zeven vicevoorzitters van de EIB, met hoofdkantoor in Luxemburg, superviseerde de nu 63-jarige Peeters hoe de bank voor 88 miljard euro leningen gaf aan 900 Europese projecten, waaronder 2,4 miljard euro in België. Na zijn mandaat bij de EIB werd Peeters onder meer bestuurder bij de nutsbedrijven Aquafin en Elia. Dat was geen sinecure. De Europese Investeringsbank is al sinds 1994 de grootste financier van Aquafin, met in die periode volgens De Tijd twaalf kredieten voor een totaalbedrag van meer dan 2 miljard euro. Onder toezicht van Kris Peeters werd in 2023 nog een lening van 200 miljoen toegekend aan Aquafin, voor een verbetering van de infrastructuur voor waterzuivering in Vlaanderen. Peeters mocht van het ethisch comité van de EIB toch bestuurder worden, op voorwaarde dat hij zich onthoudt bij alle contacten met de bank.
Eind vorig jaar maakte het onderzoeksplatform Follow The Money bekend dat er bij EIB tijdens de ambtstermijn 2012-2023 van voormalig voorzitter Werner Hoyer sprake was van vriendjespolitiek, intimidatie en mogelijk misbruik van belastinggeld. De wantoestanden zijn volgens Follow The Money mogelijk verdoezeld door Hoyer zelf en door andere bestuurders, terwijl werknemers die lastig waren royale vertrekpremies kregen toegestopt. De conclusies kwamen er na vijf maanden onderzoek bij de grootste multilaterale ontwikkelingsbank van de wereld. Er werden meer dan dertig interne documenten geraadpleegd en er is met een tiental huidige en oud-medewerkers gepraat. Volgens deze bronnen heeft de Duitser Hoyer een cultuur van vriendjespolitiek bij de overheidsbank in stand gehouden. Vertrouwelingen werden gepromoveerd naar topposities en die hielpen naar verluidt verschillende gevallen van psychologische intimidatie en misbruik van belastinggeld te verdoezelen. Er loopt een onderzoek tegen Hoyer door het Europees Openbaar Ministerie voor vermeende corruptie. Via zijn advocaat ontkent hij de beschuldigingen van Follow The Money. Kris Peeters werd niet genoemd in het artikel van Follow The Money. Als vice voorzitter van de EIB bedroeg het maandloon van Kris Peeters 22.000 euro.