NIEUW – Christian Boas en Asco incasseren opnieuw miljoenenverlies

Christian Boas (Foto: Belga Images)

De Brusselse producent van hoogwaardige vliegtuigonderdelen Asco incasseert over 2021 een verlies van 24 miljoen euro. In 2020 bedroeg dat verlies 39 miljoen euro. De vraag rijst in welke mate dit snijdt in de portefeuille van Christian Boas. Hij verkocht zijn bedrijf Asco in september vorig jaar aan het Zwitserse Montana Aerospace. Die betaalde daarvoor op dat moment maximaal 6,4 miljoen eigen aandelen, goed voor maximum 218 miljoen euro. Maar met de oorlog in Oekraïne die in februari 2022 van start ging, halveerde koers van het aandeel Montana. In april dit jaar werd de verkoop van Asco bezegeld voor 4,4 miljoen aandelen Montana, goed voor 66 miljoen euro, plus een onbekend bedrag aan cash. Op dat moment was intern ook al het verlies van Asco over 2021 bekend. Voor Christian Boas moet dat een bittere kelk zijn. In 2019 kon hij zijn bedrijf nog verkopen aan het Amerikaanse Spirit voor 650 miljoen euro. Maar die deal kon niet worden afgerond onder meer als gevolg van concurrentieregels.

De omzet van Asco over 2021 daalde tot 178 miljoen euro tegenover 305 miljoen euro in 2019. De pandemie drukte de hele luchtvaartsector in een ongekende crisis. Asco produceert hoogwaardige onderdelen voor nieuwe vliegtuigen en zag zijn orderboekje wegsmelten. Net voor de pandemie uitbrak bereikte Boas een deal met het Amerikaanse Spirit voor de verkoop van Asco voor 650 miljoen euro. Maar die overeenkomst sprong af, onder meer vanwege concurrentie overeenkomsten met het ook al Belgische Sonaca.



Hoeveel Boas ultiem overhoudt aan de verkoop van Asco, is niet bekend. De huidige overeenkomst met Montana houdt in dat er nog een bedrag van 30 miljoen euro kan worden betaald per eind juni 2025 indien bepaalde voorwaarden worden gerealiseerd. Over die voorwaarden zijn geen details bekend. Asco kijkt ondertussen aan tegen een nieuwe uitdaging. Bij zijn productie van vliegtuigonderdelen is het afhankelijk van de levering van titanium als grondstof. Het Russische VSMPO is wereldwijd veruit de grootste leverancier van dit metaal. Vraag is in hoeverre de oorlog een negatieve rol zal spelen in de leveringen.

Een ander punt is dan weer dat Asco een kapitaalverhoging onderschreef in BeLightning van 4,9 miljoen euro. Het bedrijf controleert nu 16 % van BeLightning. Laatstgenoemd bedrijf is een joint venture tussen Asco, Sonaca, Sabca en FPIM. Bedoeling is dat Asco via de venture kan optreden als toeleverancier van onderdelen voor de productie van de horizontale staart van het gevechtsvliegtuig F-35 van Lockheed Martin waarvan België er 34 exemplaren heeft besteld.