NIEUW – Colruyt stapt in circulaire start up Holiroots (die landbouw wil optimaliseren)

Duyen Do en Paola Varela, de bedenkers van Holiroots. (Foto: Holiroots)

De distributeur Colruyt, in handen van de gelijknamige familie, pompt 100.000 euro in de start up Holiroots. Het bedrijf Gourmandise Holding uit Herstal is goed voor 200.000 euro. Samen gaan ze Holiroots crackers produceren. Die laatste zijn een ontwerp van de Vietnamese Duyen Do en de Mexicaanse Paola Varela. Beide studeerden bio-economie aan de Duitse universiteit van Hohenheim. Op het eerste gezicht lijken de crackers van Holiroots op normale snacks. Er is echter een bijzonder kenmerk: ze worden gemaakt van groenten die boeren weggooien omdat ze te klein of te groot zijn of andere gebreken hebben. De crackers zijn nu al te koop in de winkels van Colruyt en haar zusterbedrijf BioPlanet.

Volgens een onderzoek dat de Duitse studenten hebben uitgevoerd, kunnen boeren soms niet meer dan 50 procent van de groenten die ze produceren op de markt brengen omdat ze niet voldoen aan het schoonheidsideaal. Met Holiroots willen ze boeren helpen en voedselverspilling tegengaan. Enerzijds worden reeds geproduceerde goederen gebruikt, anderzijds profiteren de boeren financieel van de verkoop van de afgedankte groenten. Op deze manier willen de jonge ondernemers voorkomen dat voedsel moet worden weggegooid of weggegeven. De balans tussen ecologie en economie is belangrijk voor hen. Tot nu werden er vier verschillende smaken van hun crackers ontwikkeld: pastinaak, rode biet, prei en wortel. De naam van de start-up is afgeleid van de term “holisme” wat afkomstig is van het Griekse woord ‘holos’, dat ‘geheel’ betekent. De holistische theorie is een visie op het leven die de mens als geheel beschouwt. Lichaam, geest, gevoelens, gedachten en verlangens: alles is één.



Gourmandise Holding is onder meer eigenaar het bedrijf Frianda in Herstal, producent van quiches, deeggebakjes en andere snacks. Duyen Do en Paola Varela brengen elk 1.000 euro in in de nieuwe vennootschap. De vier partijen krijgen elk 25 % van de aandelen van Holiroots in handen.