NIEUW – Coronacrisis voert familiaal dispuut bij familie Van Hool naar een hoogtepunt

Filip Van Hool

De Lierse bussenbouwer Van Hool is in handen van 18 familiale aandeelhouders verspreid over vijf takken van de familie Van Hool. Zij controleren het bedrijf samen via de familiale holding Immoroc. Die laatste moet contractueel eind dit jaar 45 miljoen euro uitbetalen aan die 18 aandeelhouders. Maar de coronacrisis zorgt er voor dat dat geld er niet is. Van Hool CEO Filip Van Hool wil dat de terugbetaling met vijf jaar wordt verschoven naar 2025. Maar 5 van de 18 aandeelhouders zijn daar niet mee akkoord. Het akkoord van alle aandeelhouders is nodig om de betaling uit te stellen. Komt er geen akkoord dan dreigt het bedrijf in vereffening te moeten gaan. Filip Van Hool zegt dat hij ultiem voor de rechtbank zijn gelijk kan halen om de betaling uit te stellen. De banken kijken argwanend toe. Samen hebben die nog 147 miljoen euro schulden uitstaan bij het bedrijf dat in België meer dan 3.000 mensen te werk stelt.

Immoroc haalt zijn financiële middelen bij de bussenbouwer Van Hool zelf. Dus ultiem moet die de 45 miljoen euro ophoesten om de rekening courant bij Immoroc terug te betalen aan de aandeelhouders. Op zich is dat al een hele prestatie voor het bedrijf dat vorig jaar op een groepsomzet van 714 miljoen euro een groepsverlies incasseerde van 2 miljoen euro tegenover nog een winst van 4,8 miljoen het jaar daarvoor. Van Hool wordt nu nog extra getroffen door de coronacrisis. Die zorgt er voor dat alle bestellingen van nieuwe bussen zo goed als volledig zijn weggevallen terwijl ook de toeleveringsketen zwaar werd verstoord. Naast de fabriek in Lier beschikt Van Hool over productie eenheden in Macedonië en de Verenigde Staten. Zolang corona de mobiliteit plat legt, komen er geen nieuwe bestellingen binnen. Naast bussen bouwen is het bedrijf ook actief in de sector van de industriële vrachtvoertuigen.



In haar jaarverslag stelt Van Hool nadrukkelijk dat de terugbetaling los staat van het industrieel gebeuren. Met andere woorden, Van Hool kan zijn bankverplichtingen nakomen, niet zijn verplichtingen aan de aandeelhouders. Datzelfde probleem stelde zich al in 2015. Toen slaagde Filip Van Hool er in de terugbetaling voor zich uit te schuiven, gekoppeld aan een nieuwe overeenkomst met zijn huisbankiers, toen goed voor 200 miljoen euro. Die terugbetaling werd op dat moment met 5 jaar uitgesteld en kon nu niet ongelukkiger aankomen onder de schaduw van corona. Immoroc keert al jaren geen dividenden uit. De familiale aandeelhouders moet dan ook tevreden zijn met een uitbetaling van interesten op hun rekening courant. De toekomst tekent zich niet veel rooskleuriger af. Vijf aandeelhouders zijn dan ook van mening dat ze niet veel te verliezen te hebben door hun been nu stijf te houden. Komt daarbij dat nog steeds 40.000 van de 66.000 Van Hool aandelen geblokkeerd zijn via een gerechtelijk besluit. Dat heeft te maken met twee dochters Van Hool die werden uitgekocht en waarvan hun kinderen stellen dat ze te weinig werden uitbetaald voor die uitkoop.

Bij Van Hool konden wij geen commentaar krijgen. Iedereen is er op verlof tot 17 augustus.