NIEUW – De rijkdom van Guy Ullens de Schooten (in 2000): 175 miljoen euro

Guy Ullens (midden) in 2016 Samen met toenmalig Belgisch premier Charles Michel (Foto: Belga Images)

Hoe rijk is Guy Ullens de Schooten, de weduwnaar van de vermoorde Mimi Ullens de Schooten, echt? Een berekening leert dat er een groot onderscheid is, maal 40 dus, tussen euro en Belgische frank. Guy Ullens was een minderheidsaandeelhouder van Tiense Suiker wanneer dat bedrijf in 1989 werd verkocht aan het Duitse Südzucker voor 34 miljard Belgische frank. Uit onze informatie blijkt dat Ullens daarvan tot 6 miljard Belgische frank kan hebben geïncasseerd. Voeg daarbij nog een miljard Belgische frank winst uit investeringen en je komt op een vermogen tegen het jaar 2000 van 7 miljard Belgische frank of om en bij 175 miljoen euro. De helft daarvan ging verloren aan het kledingavontuur dat werd opgezet door de nu vermoorde Mimi Ullens de Schooten. De opgeblazen perceptie rond het vermogen van de familie Ullens heeft alles te maken met Eric Wittouck, de Rijkste Belg.

Eric Wittouck heeft altijd een hekel gehad aan de pers, voeger en nu nog. In de periode van Tiense Suiker was Wittouck de sterke man achter de schermen en de grootste aandeelhouder. Maar wanneer er iemand op de voorgrond voor de camera’s moest komen, deed Wittouck daarvoor een beroep op zijn aangetrouwde neef Guy Ullens. Waardoor de perceptie ontstond dat Ullens de belangrijkste figuur was binnen het suikerbedrijf. Maar dat was dus Wittouck. Het was ook Wittouck die de opbrengst van de verkoop van Tiense Suiker recycleerde in de Luxemburgse holding Artal. Ullens werd minderheidsaandeelhouder van Artal maar kon van 1990 tot 1999 mee genieten van de winst die de holding boekte op verschillende investeringen, onder meer in Amerikaanse voedingsbedrijven.



In 1999 besliste Wittouck met Artal het toen nog florissante Amerikaanse vermageringsbedrijf Weight Watchers (WW) te kopen. Hij vroeg zijn familiale aandeelhouders hem daarin te volgen. Maar de meesten, waaronder Guy Ullens, weigerden en kozen voor cash. “Ze kochten liever een nieuwe Porsche dan aandelen van WW.” zo werd gezegd. Eén jaar later kocht Wittouck, tegen zijn zin in, de kleine aandeelhouders weg uit Artal. Later kon hij die investering fors verzilveren via verschillende transacties met WW. Vanaf 2000 ging Ullens samen met zijn tweede echtgenote Mimi zijn eigen gang. Dat impliceerde vooral het uitgeven van veel geld aan luxe en kunst. Na 2000 investeerde Ullens in Chinese kunst en een museum van hedendaagse Chinese kunst in Bejing. Dat laatste zal nooit de internationale waardering krijgen waar Guy Ullens op mikte. Zijn tweede echtgenote profileerde zich als modekenner en investeerde in een aantal modeboetieks. Ook die blijken geen groot financieel succes te zijn geworden. Het echtpaar liet wel de media van tijd tot tijd meekijken in hun rijkdom en kunstpatrimonium. Dat leverde mooie foto’s op, al dan niet in koninklijk gezelschap. Myriam, Mimi, Ullens heeft twee kinderen uit haar eerste huwelijk. Beiden wonen in het buitenland. Guy Ullens heeft vier kinderen uit zijn eerste huwelijk waaronder de jongste Nicolas, de moordenaar van zijn stiefmoeder. Een volle zus van Nicolas verdedigt ondertussen haar broer.

Zoals we eerder berekenden, investeerde en verloor Mimi Ullens de Schooten om en bij 85 miljoen euro aan het opzetten van een eigen modebedrijf. Dat was en is een aanzienlijk bedrag in het slinkende familievermogen van de familie Ullens. Wanneer Guy Ullens slachtoffer werd van een beroerte leek alle controle over dat familievermogen verloren.