NIEUW – Dividend van 45 miljoen voor zussen Sioen (en patrimoniumvennootschap voor Marnix Galle)

Michèle Sioen (Foto: Belga Images)

De drie zussen Sioen, Michèle, Danielle en Pascale, keren zichzelf en hun gezin over het boekjaar 2022/2023 globaal een bruto dividend uit van 45 miljoen euro. De zussen zijn voor gelijke delen eigenaar van het gelijknamig familiebedrijf, een wereldleider inzake de productie van technisch textiel en werkkledij. Over de twee boekjaren 2021 en 2022 keerde Sioen Industries een globaal dividend uit van 214 miljoen euro aan haar bovenliggende holding Sihold. De drie zussen betaalden in 2021 185 miljoen euro om het bedrijf van de beurs te halen en volledig zelf in handen te nemen. De bekendste van de drie zussen is Michèle Sioen, CEO van het bedrijf en onder meer actief bij de werkgeversorganisatie VBO. Ze is gehuwd met Marnix Galle, de projectontwikkelaar die 59 % controleert van de beursgenoteerde groep Immobel. Galle richtte recent de private stichting STAK A³ Capital op waarmee hij zijn familiaal patrimonium verankert.

Het is het eerste dividend dat de familie Sioen zichzelf uitkeert nadat het bedrijf Sioen Industries van de beursvloer verdween. De coating divisie van synthetische vezels van het bedrijf is uitgegroeid tot de onbetwiste wereldleider. In de confectie divisie is Sioen Europees leider in het ontwerpen en vervaardigen van hoogwaardige beschermkledij op basis van gecoate weefsels. Over 2022 publiceerde Sioen een omzet van 255 miljoen euro, goed voor een cash flow van 24 miljoen euro. De familie trok ook een aantal belangrijke bestuurders aan voor de groep. Daarbij horen Pierre Macharis, gekend van het miljardenbedrijf VPK karton, Jules Noten, voorzitter van de raad van bestuur van het ook al miljardenbedrijf Ardo diepvriesgroenten, nadat hij eerder CEO was van de bakkerijgroep Vandemoortele, de tapijtgroep Balta en het verlichtingsbedrijf Massive. Carl Dewulf, medeaandeelhouder van machinefabrikant LVD en Michel Delbaere, eigenaar van Crop’s, producent van diepvriesgroenten. De familie Sioen is ook eigenaar van het Saint-Emilion wijndomein annex kasteel La Marzelle dat voor 13 miljoen euro in de boeken staat en dat wordt geleid door Jean-Charles Joris, een zoon van Michèle Sioen uit een vorig huwelijk met Bertrand Joris. (Lees verder onder de foto)Michèle Sioen in 2018 bij koning Filip die haar de titel van barones toekent. (Foto: Belga Images)

Michèle Sioen is nu gehuwd met Marnix Galle. Samen huurt het echtpaar onder meer het kasteel van Stuyvenberg op het koninklijk domein van Laken. Het kasteel was tot haar overlijden in 2014 de woning van koningin Fabiola en wordt verhuurd door de Koninklijke Schenking. Wijlen baron Paul Buysse was jarenlang de sterke man van die Koninklijke Schenking. Hij was ook lange tijd voorzitter van Immobel, de beursgenoteerde vastgoedvennootschap die nu voor 59 % in handen is van Marnix Galle. Het bedrijf Sioen is dan weer een belangrijke leverancier van uniformen aan het Belgisch leger. Michèle Sioen werd in 2018 door koning Filip geadeld als barones.

Marnix Galle richtte eind januari van dit jaar het Administratiekantoor A³ Capital op, een gelijke naam als de holding waarmee hij Immobel controleert. Marnix Galle is een zoon van de in 2007 overleden socialistische politicus Marc Galle. Hij was eerst gehuwd met Veerle Michiels, dochter van wijlen bingokoning Willy Michiels. Later huwde hij met Michèle Sioen. Hij is vader van drie zonen.