Families Seynaeve en Sioen kleden Belgisch leger

Michèle Sioen (links) met de nieuwe uniformen bij minister van Defensie Ludivine Dedonder. (Foto: Belga Images)

Eind dit jaar en begin volgend jaar krijgen om en bij 25.000 Belgische militairen een nieuw uniform. De huidige uniformen werden ontworpen begin de jaren ‘90 en zijn dus 30 jaar oud. De nieuwe kledij wordt geproduceerd door de bedrijven Seyntex en Sioen, respectievelijk in handen van de families Seynaeve en Sioen. De know how voor de nieuwe uitrusting werd toegeleverd door de Amerikaanse specialist Crye Precision. De drie bedrijven sloten een contract af met de FOD Defensie voor een periode van 15 jaar. De overeenkomst heeft een waarde van 410 miljoen euro. Naast allerlei nieuwe technologie is er nog een nieuw gegeven geïntegreerd in de uniformen. Voor het eerst in de geschiedenis van het Belgisch leger zijn er aparte uniformen voor vrouwen. 10 % van de militairen is momenteel vrouwelijk, een aandeel dat groeiende is.

Scheurvastheid, resistentie, een goed camouflagepatroon en een geschikt thermisch beeld waardoor militairen ’s nachts met thermische kijkers moeilijk gezien kunnen worden. Dat zijn enkele van de technische innovaties die zijn verwerkt in de uniformen. De nieuwe uniformen kregen ook beschermingen aan de knieën en ellebogen om zo schokken op te vangen. Elke militair krijgt een op wol gebaseerde onderkledij, regenkledij, kogelvrije vest, helm en rugzak. Eind 2022 en begin 2023 zullen de nieuwe uniformen in tien weken tijd bezorgd worden aan de 25.000 militairen, goed voor 410 miljoen euro over 15 jaar. Kwaliteitscriteria wogen 70 % in de selectie van de leverancier, de prijs was goed voor 30 procent. (Lees verder onder de foto)



De nieuwe legeruniformen. (Foto: Belga Images)

De bedrijven Seyntex en Sioen staan in voor de operationele uitvoering van het contract: aankopen van materialen, de fabricage en de verdeling. Crye Precision levert de knowhow voor het geheel. Sioen is al langer leverancier van het Belgische leger en heeft ook militaire contracten in enkele andere landen. Dochterbedrijf Sioen Apparel staat in voor het contract. Dat filiaal is de Europese marktleider in zowat alle werkkledij, van brandweeruitrustingen tot outfits voor houthakkers. Sioen is vooral gekend door haar CEO Michèle Sioen, gehuwd met projectontwikkelaar Marnix Galle. Seyntex is dan weer in handen van de familie Seynaeve, die ook de BMT Group controleert. Die omvat BMT Aerospace (luchtvaart), BMT Drive Solutions (tandwielen voor auto’s, industrie en spoor), Cnud Efco (tunnelovens voor de productie van glas) en Omco (glasvormen voor flessen en bokalen). Enkele jaren terug dacht de familie er nog over na de productie van uniformen af te stoten. Uiteindelijk werd die toch aangehouden.