Familie Jan De Jaeck [510]

Vermogen € 38 180 000
Gekend als Massive
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Mortsel
Tendens Stijgend
Huidige positie 510


De naam van de Antwerpse zakenfamilie De Jaeck zal vooral in de annalen gegrift blijven om twee redenen. Vooreerst om hun industrieel succes waarmee ze het lampenbedrijf Massive in Mortsel uitbouwden. Daarnaast voor het fiscaal schandaal dat er op volgde.

In 1926 begon Piet-Jozef in Wilrijk met een bronsgieterij, waar o.m. kandelaars, kruisbeelden en kroonluchters werden vervaardigd. Later ging het bedrijf zich specialiseren in lampenhouders.

Vanaf de jaren ’70 maakte zoon Eddy werk van internationale expansie. Maar het zijn de kleinzonen Piet en Jan De Jaeck die van Massive een ware multinational maakten. Zo verplaatsten ze de productie naar Oost-Europa en China.

In eigen land aarzelden de broers niet om contracten af te sluiten met beschutte werkplaatsen, wat ze niet uit sociale bewogenheid deden. “Alles zo goedkoop mogelijk”, luidde de boodschap van het bedrijf. Om die reden werd de Massive-fabriek in Kontich stelselmatig afgebouwd, waardoor het bedrijf van het ene sociale conflict in het andere sukkelde.

In 2002 lieten de broers het bedrijf over aan het investeringsfonds CVC Capital Partners voor, naar verluidt, meer dan 250 miljoen euro. In 2008 verkocht het investeringsfonds het bedrijf door aan Philips. De broers zelf gaven nooit commentaar bij die beslissing, mensen uit hun omgeving wel. Naar verluidt was het feit dat beiden geen zonen hadden, belangrijk in hun beslissing.

Ondertussen werd het bedrijf opgemerkt door de fiscus. Zo goedkoop mogelijk was blijkbaar uitgedraaid op zo weinig mogelijk belastingen betalen. Het Antwerpse gerecht legde een systeem van jarenlang frauderen bloot. Om een proces te vermijden sloot de familie in 2009 de grootste dading ooit, goed voor 82 miljoen euro. Dat bedrag staat voor alle niet betaalde belastingen, verhoogd met 30 procent.

Vandaag brengt Piet zijn dagen al rentenierend door in het Zwitserse Küssnacht. Zijn broer Jan is nog actief in de vastgoedsector, met het beheer van de vennootschap Immovaar die onder meer het Massive-winkelvastgoed beheert. Vader Eddy De Jaeck bouwde een collectie moderne kunst op die tot een van de grootste in Europa wordt gerekend. Zijn zonen zouden daarin echter weinig of geen interesse hebben.