NIEUW – Erwin Beerens surft op chaos uitstootnormen

Erwin Beerens

‘De een zijn dood is de ander zijn brood.’ moet Erwin Beerens gedacht hebben wanneer hij zag dat een aantal automerken de verkoop van vooral dure wagens tijdelijk stop moesten zetten. Oorzaak was het uitblijven van homologaties voor nieuwe uitstootnormen. Meteen rees de nood aan stockageruimte voor personenwagens de pan uit. En is dat nu net geen specialiteit van de Beerens Groep. Die nood aan tijdelijke stockage liet Beerens toe zijn vastgoedpatrimonium het voorbije jaar fors uit te bouwen. Beerens heeft de smaak van vastgoed trouwens goed te pakken, van autoverkoper groeit hij uit tot projectontwikkelaar. Het vermogen van de familie Beerens stijgt van 92 naar 101 miljoen euro.

De Beerens Groep sloot zijn boekjaar per eind juni 2018 af met een omzet van 343 miljoen euro tegenover 319 miljoen het jaar daarvoor. Bij een gelijkblijvende cash flow van 21 miljoen euro daalt de netto winst licht van 10 naar 8,7 miljoen euro. Beerens is actief als verkoper van nieuwe personenwagens (Nissan en Opel), van tweedehandswagens, ook op de internationale markt, als dienstverlener en vastgoedinvesteerder en nu dus ook als projectontwikkelaar.



Vele automerken kampten de voorbije maanden met tijdelijke verkoopproblemen als gevolg van de invoering van nieuwe emissienormen voor personenwagens. Vooral dure modellen moesten wachten op homologatiepapieren vooraleer ze op de markt konden komen. Beerens kon hier op in spelen door stockageruimte aan te bieden. De opstoot in huurcapaciteit liet de groep ook toe loodsen zelf op te kopen om die daarna te verhuren.

De voorbije jaren profileerde Beerens zich meer en meer als vastgoedinvesteerder. Nu gaat zijn bedrijf ook eigen projecten ontwikkelen en in de markt zetten. De boekwaarde van de vastgoedportefeuille steeg van 59 naar 74 miljoen euro. De marktwaarde groeide van 115 naar 135 miljoen euro. Naast autogebonden vastgoed gaat het vooral om kantoren en bedrijfsgebouwen.