NIEUW – Familie Petit pompt 7 miljoen euro in Upignac (en de Waalse overheid 5 miljoen)



De Upignac Group trekt zijn kapitaal op met 12 miljoen euro tot 25 miljoen euro. 7 miljoen daarvan wordt ingebracht door Gourmet Food Collection, de holding waarmee de familie Petit het voedingsbedrijf controleert. De Waalse overheid brengt de overige 5 miljoen euro aan en versterkt zijn positie in het bedrijf. Het bedrijf van de familie Petit, gevestigd in Eghezée aan de grens van Waals-Brabant en de provincie Namen, is vooral gekend voor zijn Upigny foie gras. Maar het bedrijf is ook actief als kippenslachterij en als producent van de vruchtensappen Jus d’Upigny. Als groep staat het bedrijf voor een omzet van om en bij 50 miljoen euro.

De familie Petit is actief op vier fronten: de productie en verkoop van foie gras Upignac, de productie en verkoop van natuurlijke vruchtensappen onder de naam Jus d’Upigny, de kweek, slacht en verkoop van scharrelkippen onder de naam Ardenne Volaille de rechtstreekse verkoop aan de consument op de boerderij van lokale Belgische voedingsproducten onder de naam Table d’Upignac samen met het beheer van een restaurant en een e-shop. De belangrijkste activiteit is de kippenkweek en verkoop, vorig jaar goed voor een omzet van 25 miljoen euro. In 2021 besliste de familie een nieuwe kippenslachterij te bouwen in Libramont, goed voor een investering van 16 miljoen euro. Het oude slachthuis in Bertrix had een capaciteit van 50.000 kippen per week. In Libramont werd die capaciteit verdriedubbelt tot 150.000 kippen per week. Ter vergelijking, het grootste slachthuis in Wallonië en een aantal Vlaamse slachthuizen produceren tussen de 1 en 2 miljoen kippen per week.

De financiering van het plan uit 2021 bestond uit verschillende onderdelen, waaronder 6,2 miljoen euro in de vorm van een achtergestelde lening waarvan de helft werd ingebracht door de Waalse overheid. Die laatste was op dat moment minderheidsaandeelhouder met 13% van de aandelen van de groep. Michel Peitit ging in 1985 van start met zijn bedrijf dat hij in 2012 verkocht aan het trio Graaf Paul Cornet de Ways-Ruart, Alexandre en Arnoud de Pret Roose Calesberg, drie aandeelhouders van de biergigant AB InBev. Drie jaar later kocht hij het bedrijf echter terug. Het is op dat moment in 2015 dat de Waalse overheid instapte in het kapitaal. Met de inbreng van 5 miljoen euro kapitaal versterkt ze dus haar positie in het familiaal bedrijf.