De Brusselse vastgoedinvesteerder Gérald Hibert incasseert met zijn centrale holding Sogefibel over 2023 een verlies van 71 miljoen euro. Dat blijkt uit de geconsolideerde balans over 2023 die het bedrijf nu pas heeft neergelegd. Die balans toont het beeld van een vastgoedbedrijf in crisis. Hibert beheert een belangrijke portefeuille commercieel vastgoed, hoofdzakelijk in Brussel en Parijs. Begin deze maand maakten wij bekend dat Hibert twee externe bestuurders heeft moeten toelaten in zijn bedrijf. Die twee bestuurders hebben een beslissing van Hibert om zijn eigen vermogen op te trekken met 60 miljoen euro niet goedgekeurd. Er wordt gewerkt aan een herstructurering waarbij externe aandeelhouders worden gezocht voor de groep. Hibert, bekend als een ‘einzelganger’ in de vastgoedwereld, kan daarbij de controle over zijn bedrijf verliezen.
Hibert kijkt met zijn bedrijf aan tegen een schuldenlast van 942 miljoen euro. 447 miljoen daarvan is geleend met een variabele rente bij de banken. 455 miljoen werd in december 2021 geherfinancierd bij de Duitse groep Allianz met een looptijd van 10 jaar. 73 miljoen werd geleend bij private investeerders en 40 miljoen euro werd opgehaald in een mezannine financiering, dat is een financiering met minder waarborgen maar met meer prestatieverplichtingen. Dat laatste bedrag moet dienen om de renovatie van het hotel Ambassadeurs af te werken. Daartegenover staat 1,3 miljard euro aan vastgoed. In 2022 stelde het bedrijf dat het een zwaar programma van desinvesteringen zou afwerken om de schulden af te bouwen. Maar dat is niet gebeurd. De vastgoedmarkt is momenteel ook niet zeer sterk en biedt geen beste prijzen. Ondertussen werd ook duidelijk dat de Franse vastgoedportefeuille voor 261 miljoen euro in pand is gegeven aan de Britse vastgoedfinancier Trimont Europe Ltd.
Hibert bouwde zijn bedrijf uit als een volledige éénmanszaak. Dit jaar moest hij onder druk van zijn schuldeisers twee externe bestuurders toelaten. Jean- Edouard Carbonelle en Erard de Becker werden deze zomer benoemd tot bestuurder van Sogefibel. Jean-Edouard Carbonelle was van 2012 tot 2018 CEO van de vastgoedgroep Cofinimmo. Erard de Becker is onder meer terug te vinden als adviseur van de vermogende AB Inbev aandeelhoudster Caroline de Spoelberch. Zo kwam hij tussenbeide bij het opruimen van het kraakpand in de Louisalaan 143 dat ondertussen door de eigenares burggravin Caroline de Spoelberch volledig is gerenoveerd als kantoorgebouw.
Normaal loopt het mandaat van beide bestuurders af op 15 januari 2025. Maar het is niet duidelijk of dat ook zo zal zijn. Gérald Hibert geeft geen commentaar op de feiten. Beide externe bestuurders werken aan een herstructureringsplan dat onder meer inhoudt dat het bedrijf in handen komt van externe aandeelhouders. Ze stellen ook vast dat Sogefibel niet over een structuur beschikt die toelaat de hele groep boekhoudkundig op te volgen. Afgelopen zomer heeft Hibert een aantal boekhoudkundige ingrepen doorgevoerd waarmee hij “asset deals” heeft omgezet in “share deals”. In essentie worden daarbij niet langer gebouwen gewaardeerd maar de enkel de aandelen van de bovenliggende vennootschappen. Daarmee kon hij het eigen vermogen van Sogefibel optrekken met 60 miljoen euro waarbij de balans over 2022 werd gecorrigeerd, een operatie die door beide externe bestuurders werd afgewezen. Met het verlies van 71 miljoen euro over 2023 valt het eigen vermogen van de groep terug op 292 miljoen euro. Zonder de omstreden correctie zou dat 231 miljoen euro zijn.
Gérald Hibert exploiteert met zijn bedrijf onder meer belangrijke commerciële en residentiële panden in de Brusselse Louizawijk en in Parijs. Het gaat dan onder meer om drie winkelgalerijen in de Louizalaan en om het prestigieuze nieuwe gebouw Toison d’Or aan de Waterloosesteenweg. Naar verluidt zouden ondertussen enkele winkelpanden in de Louizalaan al te koop gesteld zijn.