NIEUW – Jos Sluys verankert familiaal vermogen in STAK Saffelberg

Jos Sluys (Foto: Saffelberg)

De Brabantse investeerder Jos Sluys heeft de Stichting Administratiekantoor Saffelberg opgericht om het vermogen van zijn familie te stroomlijnen. In 2007 verkocht Jos Sluys zijn softwarebedrijf Arinso aan de groep Northgate voor 375 miljoen euro. Hij herinvesteert de opbrengst van die verkoop in de holding Saffelberg Investments. De STAK Saffelberg komt na zijn eventueel vooroverlijden in handen van zijn partner Anne De Martelaere, Luc Osselaer, al jarenlang zijn rechterhand, en zijn broer Chris die zes jaar werkte bij Barco en zich nu toelegt op interim management. Jos Sluys heeft twee dochters en een zoon. Wanneer zijn dochter Lili 40 jaar wordt, in 2039, kan het beheer over de familiale stichting overgaan naar de volgende generatie. Jos Sluys zelf zal dan 75 jaar zijn.

De burgerlijk ingenieur Jos Sluys richtte in 1994 zijn bedrijf Arinso op. Eén jaar later haalde hij zijn eerste grote klant binnen, de grootste industriële multinational die België op dat moment nog kende, de oliegroep Petrofina. Een jaar later werden kantoren geopend in Nederland en Frankrijk. In 1997 was Arinso actief in tien landen. Sluys bracht Arinso naar de beurs en bleef 60 procent van het bedrijf controleren. In 2007 wordt Arinso overgenomen door Northgate voor 375 miljoen euro.



Sindsdien profileert Sluys zich als een serie-investeerder. Hij gaat daarbij sterk persoon lijk te werk. Het woord buikgevoel valt daarbij dikwijls. Interviews staat hij zelden toe, TV-camera’s mijdt hij. In Gooik kocht hij het kasteel Saffelberg dat hij uitbouwde tot zijn discreet hoofdkwartier. Hij boekte er zowel successen als verliezen.

Jos Sluys is vergroeid met zijn geboortestreek. Hij groeide op in een landbouwersgezin in Pepingen nabij Gooik. Zijn ouders hadden het niet breed. ‘Ik verdiende mijn eerste centen door fruit en groenten te verkopen op de markt in Halle, op donderdag en zaterdag. Later stond ik ook op de markt in Gaasbeek’, vertelt Sluys in ‘Gooikse Gezichten’, een boek waarin auteur Karolien Van Bavegem markante figuren uit de gemeente aan het woord laat. Sluys laat zijn investeringen vaak afhangen van zijn buikgevoel over een bepaalde sector. Dat verklaart mee waarom eigenlijk geen lijn te trekken is in zijn investeringen. De man heeft daarbij lak aan etiquette.

Recent kwam hij opnieuw in het nieuws met een lokale investering. Wie wil fietsen of wandelen in het Pajottenland, kan nu ook terecht in Bed & Breakfast Oplombike in het Gooikse gehucht Oplombeek. Jos Sluys restaureerde na het kasteel Saffelberg, het hoevegebouw van restaurant Popelier en de schuur van de Flavor Shop nu ook de historische vierkantshoeve Hof te Mergelingen. Die renovatie vergde vijf jaar tijd en geld. In de vroegere stallen werden acht vakantiewoningen ingericht met alle comfort voor in totaal een twintigtal gasten. De oude schuur werd gerestaureerd en is nu bruikbaar als polyvalente ruimte voor seminaries, voorstellingen of een concert.

Voor de B&B staat een copie van het kunstwerk ‘De ontvoering van Europa’ van kunstenaar Koenraad Tinel. Het originele werk in staalplaat staat op de Congoberg in Vollezele. “Het was een vraag van Sluys om er een even grote bronzen replica van te maken, goed voor een nieuw kunstwerk van 2,5 ton. Het kunstwerk stelt de Fenicische prinses Europa voor die wordt ontvoerd door de Griekse oppergod Zeus die zich in een stier had vermomd en haar meeneemt naar Kreta. Volgens de Griekse mythologie start hier de westerse beschaving. Europa zal zich hier snel thuis voelen want van deze plek kan je bij helder weer Brussel zien, de hoofdstad van Europa.” zo vertelde Tinel daarover. Ook opvallend: in de schuur van het Hof te Mergelingen is een oude authentieke koets te bewonderen die op het einde van de negentiende eeuw toebehoorde aan de familie Vanderbilt, een van de rijkste families in New York. Ook dit is een investering van Sluys.