NIEUW – Kelly De Dijcker structureert verkoopprijs ECS van 108 miljoen in family office

Kelly De Dijcker en Pieter Balcaen. (Foto: ECS)

De 44-jarige Kelly De Dijcker heeft haar 50 % belang in het transportbedrijf ECS verkocht aan haar zus Christine voor het bedrag van 108 miljoen euro. Daarmee komt het echtpaar Kelly De Dijcker en Pieter Balcaen in onze ranglijst binnen op de 200ste plaats. Beiden stonden samen aan het hoofd van ECS, het grootste familiale transportbedrijf van Zeebrugge, tot er een niet oplosbaar verschil van mening ontstond tussen beide zussen inzake de familiale toekomst van het bedrijf. Opmerkelijk genoeg kocht Christine haar zus Kelly uit terwijl het precies Christine was die eerder al afstand had genomen van het management van ECS. Maar nu ziet ze daar wel een toekomst in voor haar kinderen. Ze financiert het overnamebedrag via de Franse groep Cartesia. Kelly De Dijcker en Pieter Balcaen zoeken nu eerst wat rust op maar gaan daarna hun vermogen structureren in een family office die zich zal focussen op vastgoed en private equity.

De familiale transactie tussen beide zussen was eerder al bekend, evenwel zonder de financiële details die we nu meegeven. In 2020 haalde ECS een groepsomzet van 402 miljoen euro, goed voor een operationele cashflow van 28 miljoen euro en een netto winst van 8,6 miljoen euro. Kelly De Dijcker en haar echtgenoot Pieter Balcaen zijn als CEO van ECS meteen opgevolgd door Philippe Mathieu, tot op dat moment voorzitter van het bedrijf. ECS groeide uit van een eenvoudig transportbedrijf tot een intermodale logistieke operator, geconcentreerd op Europa en het Verenigd Koninkrijk. Vanuit de hoofdzetel in Zeebrugge wordt het VK bediend. Het filiaal in het Nederlandse Venlo richt zich naar Noord- en Oost-Europa. ECS beheert een vloot van 10.000 containers die zoveel mogelijk via de trein vervoerd worden. Over heel Europa gaat het om 70 miljoen spoorkilometers per jaar.



De 58-jarige Christine was de afgelopen jaren minder betrokken bij de dagelijkse werking van het bedrijf, maar is wel bestuurder bij ECS. Ze richtte in 1985 samen met haar vader het familiebedrijf DD trans op, dat nadien haar grootste klant, ECS, overnam. In 2001 kwamen haar zus en schoonbroer in het bedrijf. Het was de eerste ambitie van Kelly De Dijcker om haar zus uit te kopen. Maar het kwam niet tot een vergelijk wat resulteerde in de omgekeerde beweging. De zoon van Christine werkt nu al in het bedrijf, haar dochter zou er binnenkort aan de slag gaan. Er werd een concurrentiebeding afgesloten dat bepaalt dat de verkopers een zekere periode geen activiteiten in de logistiek mogen uitvoeren. Pieter Balcaen heeft zijn wortels in de vastgoedwereld en heeft een aantal winkels die onder meer worden verhuurd aan Carrefour, Brico en A.S.Adventure. Dat lijkt een valabele basis te zijn om een nieuwe toekomst op te bouwen.