Een kleine maand terug kon u hier kennis maken met Koen Van Loo die we daarbij omschreven als “de nieuwe supermanager van de Belgische staat”. Die omschrijving lijkt geen dag te vroeg te komen. Blijkt dat die Belgische staat 500 miljoen euro klaar heeft gezet in de nieuwe vennootschap “Relaunch for the Future”. Aan het hoofd van die nieuwe investeringsmaatschappij: Koen Van Loo. “Relaunch for the Future” moet investeren in bedrijven die voor corona financieel gezond waren, op 31 december 2019 over een positief eigen vermogen beschikten, hun activiteiten beïnvloed zagen door de crisis maar in staat zijn een nieuw geloofwaardig businessplan voor te leggen waaruit blijkt dat het bedrijf nog steeds levensvatbaar is.
“Relaunch for the Future” lijkt misschien ook wel een beetje op “back to the future”. De 48-jarige Koen Van Loo staat voor een voluntaristisch financieel staatsinterventionisme waarbij het niet fout is te spreken over “Belgische verankering”. Opmerkelijk voor een overheidsambtenaar die werd gelanceerd door de Waalse liberale leider Didier Reynders en die werkt onder een regering met liberale ministers. Ruggengraat van dit verhaal vormt de federale investeringsmaatschappij FPIM waarvan Van Loo de baas is. Die gaat de overheidsparticipaties in bedrijven zoals Belfius, BNP Paribas, de verzekeraar Ethias, de Nationale Loterij, exportkredietverzekeringsgroep Credendo, Bpost en telecomreus Proximus groeperen, goed voor zo’n 18 miljard euro. Nu komt daar dus een poot bij die zich specifiek richt naar de heropstart van gezonde bedrijven die door corona zijn teruggeslagen. De lat ligt daarbij relatief laag. De statuten van ‘Relaunch for the Future’ zeggen dat de bedrijven in kwestie minstens vijf werknemers in dienst moeten hebben. Hun businessmodel moet “de transformatie van de economie integreren”. Ook dat kan breed worden geïnterpreteerd.
‘Relaunch for the Future’ beschikt over 8 bestuurders waaronder naast Van Loo nog drie vertegenwoordigers van FPIM en twee kabinetsmedewerkers van respectievelijk minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS). Ze krijgen het gezelschap van twee onafhankelijke bestuurders. Helga Van Peer is advocate, gespecialiseerd in publiek-private samenwerking en tot vorig jaar partner bij het grote advocatenbureau Allen & Overy. Ze is ook bestuurder bij de beursgenoteerde investeringsvennootschap Tinc die zich vooral toelegt op openbare werken. Virginie Samyn staat dan weer aan het hoofd van onder meer Sohonet, een vereniging die duurzaam sociaal wonen promoot met steun van de Koning Boudewijnstichting.