NIEUW – Lhoist Industrie keert dividend uit van 643 miljoen euro

(Foto: Lhoist)

De multinational Lhoist, producent van kalk en dolomiet met hoofdzetel in het Waalse Limelette, brengt 643 miljoen euro dividend naar boven. Dat dividend wordt over 2023 uitgekeerd door de tussenholding Lhoist Industrie en komt bij het moederbedrijf terecht. Die laatste publiceerde nog geen groepscijfers over 2023. Duidelijk is wel dat de uitzonderlijke winst van Lhoist Industrie afkomstig is van haar Duitse dochter Rheinkalk Holding. Die boekte vorig jaar een winst van 453 miljoen euro. De winst van Lhoist Industrie vorig jaar bedroeg 653 miljoen euro tegenover 242 miljoen het jaar daarvoor. De kalkfabriek in Flandersbach van de Rheinkalk Groep is de grootste kalkfabriek in Europa. Alleen al hier wordt jaarlijks ongeveer 7,5 miljoen ton kalksteen gewonnen en verwerkt. Lhoist is nog steeds in handen van de gelijknamige familie samen met de aangetrouwde familie Berghmans. De familie is extreem discreet en spreekt niet met de pers.

Lhoist kocht in 1993 een belang in Rheinwerk en kocht de groep vier jaar later volledig over. Kalk is nodig in veel sectoren van de industrie waar onder de staalproductie, bouwindustrie, papierindustrie en de landbouw. Lhoist is wereldwijd actief als producent van kalk en dolomietsteen. In 2022 boekte de hele groep Lhoist een nettowinst van 208 miljoen euro op een omzet van 3,4 miljard euro. Er werd toen een eind dividend uitgekeerd van 30 miljoen euro. Het jaar daarvoor bedroeg dat dividend 129 miljoen euro.



Eerder dit jaar werd bekend dat het bedrijf met de stad Andenne een overeenkomst ondertekend heeft waardoor het steengroevebedrijf ongeveer 27 hectare grond kan verwerven in Namêche, waar het van plan is koolstofarm dolomiet te produceren. Het project, ‘Globe’ genaamd, vertegenwoordigt een investering van 250 miljoen euro en moet een vermindering van meer dan 20% mogelijk maken van de vervuiling die de productie van dolomiet momenteel veroorzaakt. Om dit te bereiken wil het bedrijf een gigantische, ultramoderne en minder vervuilende oxyverbrandingsoven bouwen op de site van de steengroeve van Namêche. Tot voor kort was de stad Andenne eigenaar van het 27,83 hectare grote terrein, dat werd verhuurd aan Lhoist. Er werd een overeenkomst bereikt in de vorm van een grondruil, die eind mei definitief werd goedgekeurd door de autoriteiten van Andenne. Lhoist is nu de volledige eigenaar van het terrein en stelt zo zijn bedrijf en zijn investering in de bouw van de oven veilig. In ruil daarvoor krijgt de stad Andenne een gelijkwaardig stuk grond ten zuiden van de Maas, dat voorheen eigendom was van Lhoist. De overeenkomst voorziet ook in de oprichting van een natuurreservaat van enkele tientallen hectaren, met een overeenkomst van gezamenlijk beheer voor een periode van vijftien jaar.