NIEUW – Revisor Le Soir struikelt over abonnementen software

KPMG, de revisor van de groep Rossel, heeft over 2017 een onthoudende verklaring ondertekend. Rossel is het mediabedrijf in handen van de familie Hurbain en met de krant Le Soir als centrale spil. KPMG zegt dat een nieuwe software voor abonnementenbeheer de controle onmogelijk maakt over dat abonnementenbestand. Rossel boekt 13,7 miljoen euro uit abonnementen en 4 miljoen euro omzet die wordt overgedragen van 2017 naar dit jaar. Meteen legt KPMG de vinger op een zwakke plek in de mediasector: de optimalisatie, lees manipulatie, van abonnementscijfers.



Voor wie er nog zou aan twijfelen, media zijn economische actoren. Die moeten ook al vanuit marketingstrategie groeicijfers kunnen voorleggen. Soms moet men de statistieken daarbij een handje helpen. Abonnementenaantallen zijn in de klassieke media belangrijk voor het bepalen van de prijs van advertenties. Hoe meer lezers, hoe duurder. Die cijfers worden per kwartaal gerapporteerd. Wanneer een mediabedrijf een goed kwartaal achter de rug heeft, worden een aantal bijkomende abonnementen niet gerapporteerd en “overgedragen” naar het volgende kwartaal, om zo de groei zeker te bestendigen. In het geval van Rossel gaat het bedrijf er blijkbaar van uit dat 2018 geen schitterend jaar wordt inzake abonnementen. Daarom is het nuttig een ‘reserve’ aan te leggen.

Blijkbaar is dit er nu te veel aan voor KPMG bij Rossel. Het is het tweede jaar op rij dat KPMG zich onthoudt over de balans van het bedrijf van de familie Hurbain. In 2016 stelde de revisor vragen bij de afschrijvingen van de groep. Volgens KPMG was de groepswinst van Rossel over 2016 en 2015 telkens met 5 miljoen euro overschat. Momenteel is nog geen groepsbalans over 2017 gepubliceerd. Enkel het moederbedrijf publiceerde al haar balans. Daaruit blijkt ook dat de familie Hurbain net als in 2016 een dividend incasseert van 3,6 miljoen euro. KPMG maakte vroeger over die laattijdige publicatie ook al opmerkingen.