NIEUW – ‘Stratenmaker op zee’ Pieter Heerema brengt 476 miljoen euro naar boven

Pieter Heerema (Foto: RV)

Stratenmaker op zee’ wordt hij wel eens genoemd, de nu 73-jarige Pieter Heerema. Hij beheert een vloot aan zeevaartschepen die allen worden ingezet bij onderwaterwerken op zee voor onder meer de aanleg van pijpleidingen en de bouw van windmolens. Opmerkelijk daarbij is dat Heerema al zijn operationele vennootschappen heeft ondergebracht in het Belgische Essen nabij de grens met Nederland. Het geheel is dan weer financieel verankerd in de Zwitserse Allseas Group. In die Belgische vennootschappen bracht Heerema nu 476 miljoen euro aan de oppervlakte. Dat gebeurde binnen de vennootschap ATC die een tussentijds dividend uitkeert van 66 miljoen euro en 410 miljoen euro kapitaal uitkeert. Waarna ATC wordt overgenomen door de ook al Belgische vennootschap Pioneering Spirit Marine Contractors.

De A van ATC staat hier voor Audacia, een schip van 225 meter dan wordt gebruikt om pijpleidingen op de zeebodem te plaatsen. Allseas werkt in totaal met drie dergelijke vaartuigen. Met zijn bedrijf Heerema Marine Contractors (HMC) bouwt Heerema onder meer olieplatformen en windmolenparken. In gesprek met het magazine Quote kijkt de 73-jarige Heerma maar de toekomst van zijn bedrijf. “Ik heb het enorm naar mijn zin. Het is gewoon ontzettend leuk om een bedrijf te hebben”, zegt hij over de motivatie om door te gaan tot ver na de pensioengerechtigde leeftijd. “Ik woon nog veel vergaderingen bij en haal het meeste plezier uit problemen oplossen met het team. Ik zit daar tussen die jonge mensen, als de oude baas. Het schrikt soms af als ik erbij zit, iedereen is dan wat meer op z’n hoede, bang om iets stoms te zeggen in mijn bijzijn. Dan gooi ik de meest debiele oplossingen op tafel om het een beetje los te schudden. Dat is toch heerlijk?”



Maar Heerema denkt ook na over de overgang van zijn vermogen naar zijn vier kinderen, twee zonen en twee dochters. Dat is gekoppeld aan de intrede van die nieuwe generatie in het management. Familiaal is het vermogen verankerd in de Nederlandse stichting Aequa Lance Foundation. “Voor de beurs is HMC sowieso ongeschikt. We zitten in een grillige markt: het ene jaar spuit de winst eruit, het andere jaar is het hommeles. Dat is niet geschikt voor aandeelhouders die elk jaar dividend willen trekken voor een nieuwe Ferrari of een ander huis. Je kunt er goed van leven en dat doen we ook, ik iets beter dan mijn kinderen. Mag toch ook?” zo zegt Heerema in Quote. “Maar er zijn ook tijden dat je elke euro erin moet laten, wat het geen goed beursfonds maakt. Daarom ben ik blij met die interesse onder de kinderen en met de huidige directie, die steengoed is.” (Lees verder onder de foto)

De villa van de familie Heerema. (Foto: funda.nl)

Nog een weetje, in 2002 investeerde Hugo Heerema, broer van Pieter, 5 miljoen euro in de bouw van een majestueuze villa in het Nederlandse Warmond. Dat dorpje heeft een bijna iconisch imago als een welvarend stukje Nederland gelegen in Zuid-Holland, ten noorden van Leiden. De villa met onder meer 10 slaapkamers, een binnenzwembad en een boothuis werd in 2022 te koop gezet voor 12 miljoen euro, een prijs die ondertussen is verlaagd tot 9,9 miljoen euro.