Het bedrijf Uplace klokt 2017 af met een verlies van 2 miljoen euro tegenover nog 9,7 miljoen verlies in 2016. Het overgedragen verlies van Uplace stijgt tot 37 miljoen euro, het negatief eigen vermogen tot 19 miljoen euro. Dat heeft hoofdaandeelhouder en projectontwikkelaar Bart Verhaeghe er niet van weerhouden 17 miljoen euro te incasseren via een kapitaalvermindering op Lakesprings, de ultieme hoofdholding boven Uplace. Eind 2016 had Lakesprings een eigen vermogen van 214 miljoen euro en een overgedragen verlies van 13 miljoen euro. Bart Verhaeghe controleert 65 % van Lakesprings. Andere aandeelhouders zijn Luc Verelst (27%) en Uplace-CEO Jan Van Lancker (8 %). In twee bewegingen keerde Lakesprings in totaal 26 miljoen euro uit dit jaar.
Uplace zegt al 85 miljoen euro te hebben geïnvesteerd in het project. Dat hele plan zit omvat in verschillende vennootschappen waaronder Uplace zelf, Uwork (lage kantoren), Ustay (het hotel), Ushop (winkelcomplex) en Utower (de kantoortoren). Uplace weegt wel het zwaarst door in negatieve cijfers. Het project wordt overkoepeld door de holding UMP die eerder dit jaar fuseerde met Ustay, Uwork, Utower en Workstay. UMP is dan weer trapsgewijs in handen van Beaver Lakes en Lakesprings. Het is die laatste die dus kapitaal heeft uitgekeerd aan zijn drie aandeelhouders. Lakesprings controleert ook andere projecten van de groep Verhaeghe. Zo kocht de groep eerder deze maand nog de oude Abdijschool van Dendermonde die zal worden omgevormd tot residentiële site.
Het project Uplace zelf lijkt ondertussen in de koelkast te zitten tot na de lokale verkiezingen van oktober dit jaar. Het gemeentebestuur van Machelen kreeg van de Vlaamse regering de toestemming de vergunningen voor het project in de toekomst zelf toe te kennen. Machelen wil nu gaan voor een mini-Uplace waarbij de kritiek van buurgemeente Vilvoorde wordt ontmijnd. Projectontwikkelaar Bart Verhaeghe moet dan met zijn bedrijf wel opnieuw de hele administratieve weg afleggen. Hij deed dat al voor het grote project maar dat werd begin dit jaar na een lange lijdensweg gestuit door de Raad van State.