Optima: politiek legt schuld bij management

Aandeelhouder Jeroen Piqueur en het management zijn verantwoordelijk voor het faillissement van Optima Bank. Zo luidt de eindconclusie van de parlementaire onderzoekscommissie die zich een jaar lang boog over het faillissement. Toch zijn er belangrijke nuanceverschillen. Voorzitter Eric Van Rompuy (CD&V) viseerde Optima-topman Jeroen Piqueur die hij verweet grote sommen geld uit de bank te hebben gehaald. Zijn collega Van Biesen (Open VLD) wees dan weer naar de Nationale Bank die als toezichthouder niet streng genoeg zou geweest zijn.



“We waren niet aangeduid om na te gaan of meneer Termont op een boot heeft gezeten van meneer Piqueur in Nice. We moesten weten waarom Optima failliet is gegaan en hoe we kunnen voorkomen dat nog een bank failliet gaat.” zei voorzitter Van Rompuy in zijn introductie. De politieke compromistekst wijst toch in eerste instantie naar het management van de bank. Wanneer de Nationale Bank maatregelen nam, negeerde de Optima-top die.

Volgens Groen-voorzitter Meyrem Almaci had de Nationale Bank ook strenger moeten zijn bij het goedkeuren van de benoemingen van bestuurders van de bank. Er was niet alleen een manifest gebrek aan bancaire kennis aan de top, de enige twee die kennis hadden van bankzaken, Philip De Hulsters en Herman Verwilst, waren zelf eerder betrokken bij kapseizende financiële instellingen.