U weet het wellicht niet, maar u kan nog steeds brieven verzenden met daarop een postzegel in Belgische frank. Voorwaarde is wel dat die postzegels postfris zijn, ongestempeld dus. Wie zoiets doet? Mensen die oude postzegelverzamelingen erven en merken dat die ongestempelde zegels op de vrije markt minder opbrengen dan hun postwaarde. Het zijn dan ook recente zegels die in massa werden gedrukt. Dat kan niet gezegd worden van de postzegels die deel uitmaken van de collectie van Patrick Maselis. Deze Roeselaarse ondernemer, al jaren opgenomen in onze ranglijst, is niet enkel de grootste Belgische filatelist. Hij is ook voorzitter van de prestigieuze Club de Monte Carlo – Monacophil. Die club uit Monaco verzamelt ondernemers wereldwijd die miljoenen investeren in postzegels. Ze doen dat niet zozeer om het geld, wel omdat ze zich daarmee een deel geschiedenis toe eigenen. En dat maakt ze uniek.
Een velletje met acht postzegels, meteen de eerste postzegels van België. 20 centiem, 1849, met de kop van koning Leopold I erop. ‘Postfris’, dus zonder stempel en met de gom intact. Het is één van de vele topstukken van de collectie van Patrick Maselis. Het zijn unieke stukken en dat straalt af op de bezitter er van. Of het gaat om kunst, old timers of postzegels, de mens is op zoek naar unieke stukken, met een stuk geschiedenis er bij, een verhaal. Zo ook Patrick Maselis. De West-Vlaamse ondernemer bezit bijvoorbeeld een reeks brieven uit New York, waaruit blijkt dat wel degelijk de Belgen en niet de Nederlanders de stad gesticht hebben.
Brieven en kaarten van Belgische kolonisten die verwijzen naar exotische, Afrikaanse plaatsen. Het is één van de gedrevenheden van Maselis. Verankerd in Leopold II, niet enkel de Rijkste Belg uit zijn tijd, meteen ook de rijkste mens ter wereld als eigenaar van Congo met alle connotaties van dien. Zo bezit Maselis een serie proefdrukzegels die Leopold II liet drukken met zijn eigen beeltenis, bedoeld voor de Chinese post, in de overtuiging dat hij daar ooit zou heersen. Meteen werd Maselis een fervente favoriet van de vergeten Zuid-Soedanese enclave Lado, eveneens ooit privé bezit van de Belgische vorst. Die drang tot overheersing spreekt nog steeds aan. Maselis bezit een serie Congo-albums met de ontstaansgeschiedenis van de eerste zegels voor Belgisch Congo. “Daarmee ben ik in Monaco binnengeraakt”, vertelde hij enkele jaren terug. “Voor mijn unieke Belgische collectie alleen hadden ze me niet aanvaard. Maar dit vonden ze subliem.” (Lees verder onder de foto)
Het gaat er dus niet om zoveel mogelijk albums te vullen met postzegels, zoals zovele jonge mensen decennia terug deden. Om met ouder te worden die collectie achter zich te laten. Het gaat er om te excelleren in wat je doet. Ook in postzegels verzamelen. De Belgisch post heeft beslist vanaf 2023 niet langer brieven te aanvaarden met postzegels in Belgische frank. Die moeten manueel worden behandeld en dat kost te veel geld. Onduidelijk is hoeveel ongestempelde postzegels in euro of frank nog in Belgische lades liggen. ‘De postzegels in frank of euro die nu nog circuleren, zijn postzegels van filatelisten die gestopt zijn met hun hobby of van mensen die postzegels als erfenis hebben ontvangen, die er niet in geïnteresseerd zijn en die tot de vaststelling komen dat de zegels minder waard zijn dan de waarde vermeld op de zegel’, zegt Ivan Van Damme, voorzitter van de Koninklijke Landsbond van Belgische Postzegelkringen, vandaag in de Tijd. Vooral in de jaren 50 en 60 begonnen veel mensen postzegels te verzamelen. Men vond dat een goede belegging en sommigen kochten drie, vier of vijf maal alle uitgiften, naargelang het aantal kinderen. Van één en dezelfde postzegel ging de oplage soms tot 1 miljoen. Vandaag zijn die mensen gestopt met verzamelen of gestorven, en komen de zegels op de markt via de erfgenamen. Door het enorme aanbod worden postzegels in frank momenteel verkocht aan 25 tot 40 procent van de eigenlijk waarde van de zegel. Daarom kleven bezitters liever oude postzegels op een brief dan ze voor minder geld te verkopen.
In diezelfde krant wordt ook gemeld dat de Italiaanse stickerproducent Panini te koop staat. Panini is vooral bekend voor zijn zelfklevende prentjes van voetballers die kinderen in albums verzamelen. Het Italiaanse bedrijf staat voor een wereldwijde omzet van 1 miljard euro. De overnameprijs loopt in de honderden miljoenen euro. De ene verzamelaar is de andere niet.