Sergio Herman bouwt operationeel restaurant werk verder af

Sergio Herman (Foto: Belga Images)

De Nederlandse topchef Sergio Herman stapt na vijftien jaar uit Pure C en AIRrepublic, de twee restaurants in het Nederlandse Cadzand die onder zijn naam groot werden. Indien beide restaurants blijven bestaan, zal dat onder een andere naam zijn. Volgens Herman past de rol die hij binnen beide bedrijven vervult niet langer bij zijn persoonlijke ambitie. Pure C is eigendom van het Nederlandse echtpaar Bart en Anne Gorthmanns, dat in Cadzand ook het bekende Strandhotel bezit, waar Pure C bij aansluit. Ze schakelden Sergio Herman in voor de culinaire invulling van het restaurant. Herman maakte Cadzand wel tot wat het nu is. Belgische projectontwikkelaars zoals Bart Versluys en de familie Lippens bouwden de Nederlandse badplaats uit tot een soort voorstad van Knokke. De 53-jarige Sergio Herman trekt zich ondertussen meer en meer operationeel terug uit het restaurantwezen om zich toe te leggen op de marketing rond zijn naam en concept. Zijn vermogen bedraagt momenteel 3,5 miljoen euro.

Pure C verloor in het voorjaar zijn twee Michelin-sterren na het opstappen van chef Syrco Bakker, een leerling van Herman die 12 jaar terug de leiding van het restaurant overnam en nu nieuwe uitdagingen aangaat. De laatste service in Pure C vindt plaats op zaterdagavond 23 september 2023, die in AIRrepublic op zaterdagavond 30 maart 2024. Herman benadrukt dat hij wel betrokken blijft bij de restaurants Le Pristine en Blueness. Hij wil zich nu vooral focussen op de creatie van nieuwe gerechten gebonden aan zijn naam en concept. Eerder stelde hij al dat hij ook meer internationaal wil gaan werken. Zo was hij al culinair actief in Singapore en Bali.Pure C opende in 2010 de deuren en kreeg een jaar later zijn eerste Michelinster. In 2018 volgde de tweede Michelinster. Het succes van Pure C leidde tot de opening van het meer laagdrempelige AIRrepublic in de jachthaven van Cadzand, het Japans georiënteerde Blueness en het AIRCafé. Ook die restaurants zijn in handen van het horecakoppel Gorthmanns. AIR Republic heeft een Michelinster.

Herman heeft zijn Nederlandse en Belgische belangen ondergebracht in de holdings Sergio Herman Beheer en Sergio Herman Beheer België. Zijn vermogen staat momenteel op 3,5 miljoen euro. De exploitatie van de Antwerpse sterrenzaak The Jane is in handen van chef Nick Bril die zichzelf ondertussen zo goed als miljonair mag noemen. Herman controleert wel nog 37 % van Centraal Kwartier Holding, de vastgoedvennootschap die initieel eigenaar was van het restaurantpand van The Jane maar dat ondertussen heeft verkocht. Hij bezit ook nog 10 % van de keten Frites Atelier Amsterdam die nog steeds verlieslatend is. De Antwerpse sterrenzaak Le Pristine waar Herman het concept voor uitwerkt, is in handen van de Antwerpse mode- en horecaondernemer Luc Dheedene.