Knokse frigobox burgemeester Leopold Lippens overleden

Leopold Lippens (Foto: Belga Image)

Geen frigobox toeristen in Knokke.’ Dat is wellicht de oneliner die sterkst blijft hangen wanneer het gaat om de vandaag overleden Knokse burgemeester Leopold Lippens. Hij had frigoboxen verboden op het strand van Knokke omdat dit essentieel hulpstuk van de gewone één dagjestoerist afbreuk deed aan het imago van de gemeente die zich het aura kon aanmeten de meest luxueuze badplaats van de Belgische kust te zijn. Meest belangrijke politieke klantenbinding die hij doorvoerde was wellicht de beslissing om de gemeentelijke opcentiemen op de personenbelastingen in zijn gemeente definitief op nul te plaatsen. Hij hield zich ver weg van de financiële grote transacties die zijn broer Maurice doorvoerde met Fortis, en die ultiem uitmonden in een degradatie van de familienaam, en concentreerde zich op het verstevigen van het familiaal vastgoedpatrimonium binnen de groep Compagnie Het Zoute. Leopold Lippens sukkelde al langer met zijn gezondheid. Hij overleed op 79-jarige leeftijd in het ziekenhuis aan de gevolgen van leukemie.

Lippens stak nooit onder stoelen of banken dat hij een verdediger was het elitaire karakter van zijn gemeente. Niemand kon zich daar tegen verzetten. Die strategie bleek immers lonend te zijn, letterlijk en figuurlijk. Gedurende zijn hele politieke carrière ging Leopold Lippens geen controverse uit de weg. In 2016 ventileerde hij opmerkingen over de mogelijke komst van illegale migranten naar België. “Wel, mensen komen binnen in ons land. Of ze hebben toestemming om te blijven, en ze zijn in orde. Of ze zijn illegaal. Dan moeten we met hen een kamp maken zoals op Guantanamo. Zonder ze te martelen. En dat we ze terugsturen naar hun land! En dat we niet wachten op de beslissing van de officier van justitie om ze te vragen het land binnen 5 dagen te verlaten.” Hij groette ook de toenmalige regering, die volgens hem de migrantencrisis zo goed mogelijk beheerste: “Gelukkig hebben we de N-VA. Met de socialisten zouden we 80.000 illegalen meer hebben. En zij zouden allen hun verblijfsvergunning hebben ontvangen en ze konden stemmen bij de volgende verkiezingen! ” (Lees verder onder de foto)



Leopold Lippens in 2005 (rechts) met naast hem Albert Frère en Maurice Lippens. (Foto: Belga Image)

Graaf Lippens was een fervent verdediger van België en de conservatieve waarden. Wij was goed bevriend met Albert Frère en was lange tijd bestuurder van de Fondation Charles-Albert Frère die was opgericht ter nagedachtenis van de overleden zoon van Albert Frère. Die laatste resideerde regelmatig in zijn appartement in Knokke. Leopold Lippens was bij uitstek de man die wist wat er ging gebeuren in zijn gemeente, ook op vastgoed vlak. In januari 2020 werd een onderzoek geopend naar mogelijke belangenconflicten bij de transformatie van de Tolpaertpolder tot bouwzone. Leopold Lippens zou daar zijn familiaal patrimonium hebben bevoordeeld. Het onderzoek werd in december van hetzelfde jaar door het parket gestaakt. Leopold Lippens trouwde twee keer, huwelijken die beide in echtscheiding eindigden. Hij had uit zijn eerste huwelijk een dochter en een zoon, uit het tweede nog een dochter. Zijn oudste dochter trouwde twee jaar na haar vader met een oudere broer van zijn tweede echtgenote.