Te koop, de snelle Aston Martin van de jonge koning Boudewijn

Koning Boudewijn (rechts) samen met zijn broer Albert bij de Aston Martin met diplomatieke Franse nummerplaat.

Precies over één week, op zondag 11 oktober, krijgt u de kans een Aston Martin DB2/4 3 liter te kopen waar ooit nog koning Boudewijn mee gereden heeft. Of mee geraced heeft, is misschien beter gezegd. In zijn jonge jaren was Boudewijn een snelheidsfreak, zo blijkt, een gewoonte die hij na zijn huwelijk met Fabiola al snel moest achterwege laten. De koning kreeg zijn liefde voor snelle bolides mee van zijn vader Leopold III. Die liet ooit het circuit van Francorchamp sluiten om er privé te kunnen racen met zijn zoon. De Aston Martin, in zijn tijd de snelste Britse wagen, wordt nu online geveild door de specialist Bonhams. Die verkocht de wagen al eens in 2011, toen voor 335.000 euro. Blijkbaar is de huidige Duitse eigenaar nu tevreden met iets minder. Bonhams combineert de jaarlijkse veiling van oldtimers met het event Zoute Grand Prix in Knokke. Corona doorkruist nu dat event wat niet belet dat de veiling zelf online kan doorgaan.

Leopold III was verslingerd aan Aston Martin’s en Ferrari’s. Zijn zoon Boudewijn was een gekende klant bij d’Ieteren, de Belgische invoerder van Volkswagen maar ook van Porsche. Boudewijn reed zelf het liefst met een open Porsche. Eerst kocht hij in 1953 een Maserati en daarna twee crossmotoren Saroléa en Atlantic Major 600 cc. Twee jaar later, in 1955, kwam dan de nieuwste Porsche Spyder én de Aston Martin DB2/4, die met 165 pk en een topsnelheid van 192 km/u de allersnelste bolide van het moment was. En ook een van de duurste.



Opmerkelijk was dat alle wagens voor de koninklijke familie geleverd werden via de Franse ambassade. Ze droegen dan ook allen een diplomatieke Franse nummerplaat. Dat was blijkbaar om veiligheidsredenen. De koning kon zich dan anoniem verplaatsen zonder herkend te worden. Die anonimiteit zou ook van dienst zijn gekomen bij een aantal ongevallen waar zowel Boudewijn als zijn broer Albert bij betrokken zouden zijn geweest. Beide broers erfden hun liefde voor snelle wagens van hun vader, voor wie Boudewijn een immens groot respect had. Zeker nadat hij hem op jonge leeftijd moest opvolgen op de troon na de afzetting van Leopold III die door de koninklijke familie als een schande werd ervaren. (Lees verder onder de foto)

Het inschrijvingsbewijs van de Aston Martin op naam van Boudewijn.

Eens getrouwd met de Spaanse katholieke Fabiola moest Boudewijn zijn liefde voor snelle wagens op een laag pitje zetten. Dat paste niet langer bij het imago van de devote koning. Nu was Boudewijn te zien in een discrete witte Volkswagen Kever waarmee door de hoofdstad tufte. Maar hij bleef wel klant bij d’Ieteren. En op een onbewaakte blauwe maandag kon men hem nog eens zien racen op de A12 richting Antwerpen in een supersnelle Volkswagen GTI.