The sky is the limit 2017: financiële freak show

Het ziet er naar uit dat de limiet ver bereikt is voor het programma “The sky is the limit” op de commerciële omroep Vier. Wat bedoeld is als een portret van ondernemende miljonairs in Vlaanderen glijdt af naar een financiële freak show. Hoe voelt het om, letterlijk en figuurlijk, in de schaduw te staan van iemand die is veroordeeld wegens witwassen en verduistering? Dat lijkt de centrale vraag te worden in deze nieuwe serie. We stellen u graag de spelers daarin voor.



Philippe Cracco

Aannemer Willy Naessens en vleesproducente Marie-Anne De Nil zagen de bui blijkbaar hangen en bedankten voor verdere medewerking aan het programma. Dat maakt dat Philippe Cracco zowat de enige nog overblijvende echte multimiljonair is in het programma. Cracco zegt dat hij deelneemt aan het programma om zijn horlogemerk Rodania terug in de markt te zetten. Cracco verlegde recent zijn juridische verankering naar Luxemburg. Hij zegt het niet gemakkelijk te hebben om zijn geld te beheren dat op de bank zo goed als niets meer opbrengt. Philip Cracco is herstellende van kanker.

Vermogen: 107 miljoen euro

Peter Van den Berge

Peter Van den Berge maakte fortuin met de ontwikkeling van WinDoc, een software gemaakt voor huisartsen die Van den Berge verkocht aan een Duitse groep. Samen met zijn Oegandese echtgenote en zijn uitgebreid gezin leeft hij in het kasteeltje Bosdam in Beveren. Van den Berge kocht ook nog een kasteel in het Waalse Hamois. Dat wil hij uitbouwen tot een horecazaak. Hoeveel de verkoop van WinDoc heeft opgebracht, houdt hij voor zichzelf. Wanneer hij echter wordt geconfronteerd met het feit dat we zijn waardering voorzichtigheidshalve op 2 miljoen plaatsen, is hij niet tevreden. “Het is zeker vijf miljoen, als het er al geen zes zijn.” zo laat hij weten. U leest hier zijn verhaal.

Vermogen: 5 miljoen euro

Michel Van den Brande

Al het geld van Michel Van den Brande zit zowat geïnvesteerd in de stalen stellingen die hij gebruikt om bouwstellingen en tribunes op te richten. Eén van zijn holdings luistert dan ook naar de naam ‘Steigers Invest’. Michel Van den Brande is een man met het hart op de tong die zich soms al eens laat gaan. Recent wou hij in Ingelmunster tijdens een boksgala zelf in de ring kruipen om één van de boksers een paar meppen uit te delen. “Ik had te veel gedronken.” gaf hij later toe.

Vermogen: 3,6 miljoen euro

Sasan en Salar Azimi

De broers Azimi kwamen als politieke vluchteling naar Nederland. In Sluis gingen ze van start met een gsm-winkel en ze maakten het helemaal. Nu beheren ze het hotel De Elderschans in Aardenburg nabij de Belgisch-Nederlandse grens in Zeeuws-Vlaanderen. Als The sky is the limit het in Nederland mag gaan zoeken, dan wij ook.  Sasan Azimi “solliciteerde” ooit om in de lijst te staan van de Rijkste Nederlanders. Die wordt opgemaakt door Quote. De redactie van Quote sprak toen met Salar en maakte daarvan dit interview.

Q: Dag Salar, we kregen een bericht van je broer die zegt dat jullie op onze lijst horen?

Ik weet niet wat hij allemaal verteld heeft, maar ik ben hier niet blij mee. Ik ben druk, en Sasan rijdt de hele dag maar rondjes in de Lamborghini Gallardo en gaat naar dure feestjes!’

Q: Hij claimt dat jullie vermogenskrachtig genoeg zijn om dit blad te sieren.

Ik ken jullie lijstje ook wel! Niet om het een of ander, maar: wij halen die ondergrens met twee vingers in de neus! Meneer, we hebben een zeer grote vastgoedportefeuille. Zo’n 24 panden in heel Sluis: de Julianastraat, de Beneluxstraat, de Steenstraat…

Q: Maar de parel aan uw ketting is kasteel Aardenburg, in 2012 gekocht voor 1 miljoen euro.

O, dat kostte nog meer hoor. Met belastingen zit je al op 1,3 miljoen euro, en een half miljoen voor verbouwingen. Ik kreeg onlangs een bod van een Belg voor 1,8 miljoen. Heb ik afgewezen: we hebben het hier wel over het enige kasteel in Zeeuws-Vlaanderen!’

Q: Maar uw grootste vermogen komt uit Trendy Telecom & Computers?

Jazeker! Vorig jaar een kwart miljoen winst en afgelopen maand – ’t gaat hard – een half miljoen omzet! Verder hebben we beleggingen in Perzië, een betonfabriek in Iran en een kippenboerderij. We hebben ook een wagenpark, maar niks spectaculairs: een Lamborghini, Porsche Cayenne, Ducati-motor en limousine.

Q: Trendy staat geregistreerd als eenmanszaak en deponeert geen jaarrekeningen. Waarom zouden wij u geloven?

U moet niks, maar als u hierheen komt dan zal u koninklijk worden ontvangen: een rondje ‘Lambo’ en chique eten in Knokke. Dan laat ik u alle boeken ook zien. Overigens ben ik van plan om het om te zetten naar een bv. Dan zijn we straks twee keer zo veel waard.’

Q: Jaja.

Als u me niet gelooft, even goede vrienden. Maar ik speel open kaart met u! Bovendien: ik heb bij PwC gewerkt en kan mee met de beste tien boekhouders van Nederland. Ik durf zeggen: wij zijn 6 miljoen euro waard. En dan ben ik nog conservatief!’

Vermogen: 3 miljoen euro

Harry De Visscher

Harry De Visscher is een selfmade man die op zijn veertiende al moest beginnen werken. Nu runt hij meerdere horecazaken. In Merchtem stampte hij een succesvolle paintballzaak uit de grond. Na twintig jaar hard labeur heeft Harry besloten om die paintballzaak te verkopen. Zijn horecazaken dateren duidelijk van voor de invoering van de witte kassa. Alle vennootschappen van Harry zijn minimaal gekapitaliseerd.

Vermogen: 1 miljoen euro

Melissa Van Hoydonck

Een blonde schoonheid mag niet ontbreken in het programma. De modieuze Melissa is afkomstig uit Brasschaat en een moederskindje pur sang. Ze is onafscheidelijk verbonden met haar chihuahua’s, die een eigen dressing hebben en tijdens sommige feestelijke gelegenheden zelfs kleine, aangepaste kostuumpjes dragen met bijpassend parfum en accessoires. Haar lievelingsactiviteit? Shoppen met mama Yolande in Parijs. Met de hulp (en centen) van haar moeder probeert Melissa momenteel haar eigen modemerk te lanceren: Les Filles d’Anvers.

Vermogen: onbekend

Dave Wauwermans

U leest hier alles over Dave Wauwermans, gevallen matrassenverkoper, veroordeeld voor witwassen en verduistering. Wauwermans hoopt via het programma een nieuwe start als matrassenverkoper te kunnen maken. Wauwermans is door de rechtbank het recht ontzegd om nog te ondernemen. Hij wordt door Vier geprofileerd als nieuwe ster van het programma.