VASTGOED – Campari verkoopt historische Leopold II Vila Les Cedres fors onder de prijs

Geen 400 miljoen euro, ook geen 300 miljoen euro maar “slechts” 200 miljoen euro kon de Italiaanse likeurgroep Campari binnenrijven met de verkoop van de historische Villa les Cedres in het Zuid-Franse Saint-Jean-Cap-Ferrat. Campari had er op gehoopt dat de villa het duurste residentieel vastgoed ooit zou worden, maar dat is het dus niet. Toch is de prijs van 200 miljoen euro best nog indrukwekkend. De villa inclusief de botanische tuinen van 14 hectare behoorde ooit toe aan de Belgische koning Leopold II. De koper nu is een privaat persoon wiens naam niet bekend is gemaakt.



Campari verwierf de villa in 2016 wanneer het de Franse groep Grand Marnier kocht. In de botanische tuin worden tot op vandaag aromaten gekweekt die worden verwerkt in de Franse likeur. Likeur werd er in de Villa les Cedres ook al gedronken wanneer Leopold II die kocht in 1904. Hij zou de villa 20 jaar bezitten. De Belgische monarch was op dat moment de rijkste mens ter wereld. Hij kocht in die periode zowat alles wat te koop was in de omgeving van Monaco. Of toch alles wat prestigieus was. In 1924 kwam de villa in handen van de familie Marnier-Lapostolle, uitvinder van de likeur Grand Marnier.

Leopold II was begin 20ste eeuw de belangrijkste investeerder in de Zuid-Franse regio. Naast de Villa des Cedres bouwde hij nog de villa ‘La Leopolda’ die in handen kwam van de weduwe van de beruchte Libanese bankier Edmond Safra. De derde villa van Leopold, ‘Saint Second’, was het verblijf van de barones van Vaughan, in een vroeger lever gewoon Caroline Delacroix, de 50 jaar jongere minnares van de koning. Er volgden nog vier villa’s: La Banana, La Boma, La Matadi en La Mauresque. Die laatste zal in handen komen van de schrijver Somerset Maugham. De drie eerste liet Leopold gebruiken door de officieren van zijn leger die hem hadden gediend in Congo, bakermat van zijn persoonlijk koloniaal fortuin.