De West-Vlaamse bouwheer en projectontwikkelaar Paul Gheysens incasseert met zijn bedrijf Ghelamco over de eerste zes maanden van dit jaar een verlies van 199,5 miljoen euro. Gheysens moest in versneld tempo activa van zijn bedrijf afstoten om het hoofd financieel boven water te houden. De waarde van de vastgoedportefeuille daalde van 2 miljard naar 1,3 miljard euro. Die 700 miljoen euro afname konden de uitstaande schuld slecht terugdringen van 1,5 naar 1,1 miljard euro. Dat komt omdat Gheysens projecten in zijn balans opneemt tegen verkoopprijs en niet tegen de bouwwaarde. Symbolisch voor de moeilijkheden is het feit dat de Amerikaanse bank Goldman Sachs de eigendom heeft verworven van het torengebouw The Arc in Londen nadat Gheysens er niet was in geslaagd een lening van 140 miljoen euro aan de bank terug te betalen. Voor de ondernemer was The Arc een prestige gebouw waarvan hij het succes op naam zette van zijn dochter Marie-Julie. In The Arc ontving hij heel wat genodigden waaronder leden van de koninklijke familie. Het vermogen van Paul Gheysens valt terug van 1,061 miljard euro naar 861,5 miljoen euro. Gheysens verwierf zijn status van miljardair in de zomer van 2022.
Het verlies van The Arc eindigde in een verlies van 94 miljoen euro voor Ghelamco. Het Londense Signal Capital Partners nam dan weer het kantoorproject UNIT in de Poolse hoofdstad Warschau over in het kader van een herfinanciering 50 miljoen euro. Op die deal moest het bedrijf een verlies incasseren van 39 miljoen euro. De gestegen rentetarieven zorgden voor een extra verlies van 46,5 miljoen euro. Ghelamco heeft daarnaast voor 157 miljoen euro projecten verkocht. Het gaat dan onder meer om de verkoop van het datacenter van de VUB en het UZ Brussel, Nexus, goed voor 55 miljoen euro. De verkoop van het eerste kantoorgebouw Nova One op Campus West op de Antwerpse Linkeroever leverde 42 miljoen euro op en het hotel Pomme de Pin in het Franse skioord Courchevel leverde 62 miljoen euro op.
In een commentaar zegt Paul Gheysens: “Hoewel dit op de korte termijn teleurstellend is, zijn we een bedrijf dat gefocust is op de lange termijn en in de 35 jaar van ons bestaan hebben we talloze marktcycli meegemaakt waar we steeds sterker zijn uitgekomen (…) Alles in aanmerking genomen, is het ergste nu misschien achter de rug.”