VASTGOED – Vermogende Belgen dingen mee naar ‘NMBS contract van de eeuw’

Het wordt wel eens het vastgoedcontract van de eeuw genoemd, de bouw van een nieuw centraal hoofdkwartier voor de NMBS, gekoppeld aan de ontwikkeling van 2.000 residentiële wooneenheden in de Brusselse Zuidwijk. Het volledig project zou goed zijn voor 300 tot 400 miljoen euro. De bedrijven Jan De Nul en Triple Living zijn één van de drie kandidaten die uit een eerste selectie zijn gekomen. Ze gaan in concurrentie met de combinaties Atenor en Eiffage enerzijds en CFE en Besix en Immobel anderzijds. De met schulden beladen NMBS wil de bouw van het nieuwe kantoorcomplex financieren via de ruil van allerlei andere sites. De NMBS is de grootste publieke eigenaar van vastgoed in België.



De NMBS wil al zijn diensten groeperen in één gebouw. Nu beschikt het bedrijf over 200.000 m² kantoorruimte verspreid over tientallen gebouwen waarvan sommige in zeer slechte staat zijn. De spoorwegen zijn echter zwaar belast met schulden. Ze willen het hele centrale project financieren door de bouwheer in ruil allerlei andere bebouwbare gronden te geven. Daarop kunnen tot 2.000 nieuwe wooneenheden worden gebouwd. Wanneer die elk worden verkocht aan 200.000 euro per eenheid, is dat goed voor 400 miljoen euro opbrengst.

In de biedingsstrijd zijn nogal wat vermogende Belgen betrokken. De groep De Nul is in handen van de gelijknamige familie uit Aalst. Haar collega Triple Living wordt gecontroleerd door de Antwerpse families Paeleman en Cavens. Die profileerden zich sterk als de overnemer van het noodlijdende Antwerpse vastgoedbedrijf Land Invest. Hun concurrent Besix wordt dan weer mee gecontroleerd door Johan Beerlandt. Die werkt voor dit project samen met de groep Immobel van Marnix Galle. De NMBS wil voor de zomer van volgend jaar één kandidaat selecteren waarmee dan verdere gesprekken worden gevoerd. De spoorwegen zullen in elk geval moeten wachten op de vorming van een nieuwe federale regering vooraleer definitieve stappen te kunnen zetten, zo weet de krant L’Echo.