Als de Nationale Bank al ergens goed in is, dan is het in het discreet afhandelen van hun dossiers. Zo kwamen ze gisteren, aan de vooravond van het paasweekend, met een summier persbericht waarin werd gezegd dat de vennootschap RES Prepaid failliet is. RES is een alternatief betaalsysteem waarvan vooral KMO’s en horeca gebruik maken. Bedoeling is dat je voor 1 euro 1,5 RES muntwaarde krijgt. Een beetje zoals op de bruiloft van Kana. Dat kan dus niet. RES is het product van Walther Smets en zijn familie. Blijkt dat in praktijk ook vooral de familie Smets er beter van werd. De Facebookpagina van de familie loopt over van foto’s van champagnefeestjes, oldtimers, exotische oorden en hun privé domein in Bierbeek.
Het systeem van RES is in zijn basis aantrekkelijk. Je creëert een groep van lokale handelaars die enkel met elkaar werken. Ze betalen elkaar niet in euro’s, maar in RES. Ze bepalen daarbij zelf de koers van die RES tegenover de euro. Zo kan je met die geprivilegieerde groep handelaars meer en betere zaken doen. Maar zo’n systeem blaast zichzelf ook op. De gunstige koers moet steeds hoger worden opgedreven. Bij RES vertaalde zich dat in de toetreding van de gewone consument tot het systeem. Die kreeg daarbij de belofte dat hij voor elke euro anderhalve RES zou terugkrijgen. Van het goede te veel dus. Het succes van RES hield meteen ook de doodskiemen in van het systeem.
De nu 66-jarige Walther Smets dreef op een exorbitante manier mee met dat succes. Ooit gestart als cafébaas in Leuven, later failliet gegaan met een winkel van Italiaanse designmeubelen, ging hij in 1995 van start met zijn systeem van alternatieve betaalmiddelen. Vanaf 2009 konden ook consumenten instappen. Later volgde de introductie van een prepaid betaalkaart. Op Leuvense hoofdzetel aan het Mercatorpad werden een zevental vennootschappen opgericht. Vorig jaar zou met RES 56 miljoen aan transacties zijn gemaakt.
Eén vennootschap is nu failliet verklaard, na een doorgedreven controle van de Nationale Bank blijkbaar. Iedereen onthoudt zich van commentaar. De tussenkomst van de Nationale Bank zal wellicht zorgen voor een domino effect waarbij ook de andere vennootschappen volgen. Opmerkelijk is alvast dat de familie Smets, met vader voorop, hun rijkdom breed etaleerde op Facebook, zoals hieronder te zien. De ene al meer glamoureuze foto verdringt er de andere. Alsof die tekenen van welstand een referentie waren voor het succes van RES. Dat was het dus niet, integendeel.